Virgiu Ivan (Dispeceratul Energetic Național): Doar o capacitate de 14.000 de MW din puterea totală instalată de 24.000 MW este funcțională

Virgiu Ivan (Dispeceratul Energetic Național): Doar o capacitate de 14.000 de MW din puterea totală instalată de 24.000 MW este funcțională
scris 27 oct 2017

Chiar dacă are o putere instalată de producție a energiei electrice de 24.000 MW, funcționali sunt doar doar 14.000 MW, din care 4.500 MW provin din surse regenerabile, relevă datele aflate în posesia lui Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratul Energetic Național.

Cum în această iarnă au fost înregistrate și vârfuri de consum de peste 9.700 MW, în zilele fără vânt, când producția de energie regenerabilă era redusă, România a fost net importator, ceea ce a putut influența evoluția prețurilor de pe OPCOm în prima parte a anului.

Potrivit directorului Dispeceratul Energetic Național, în luna ianuarie 2017, în România s-a înregistrat un consum mai mare cu 500 chiar și 1000 de MW decât cel din aceeași perioadă a anului 2016.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Principalul motiv a fost unul meteorologic. “Media fiecărei zile în luna ianuarie a fost negativă, s-a înregistrat o singură zi cu 0 grade. În alți ani nu au fost astfel de temperaturi. Doar anul 2012 a fost similar", spune directorul.

Statul a pierdut o jumătate de miliard de lei de la Romgaz ca urmare a unui control al Curții de Conturi și a existenței pragului de 72 de lei/MWh la impozitul pe veniturile excepționale CITEȘTE ȘI Statul a pierdut o jumătate de miliard de lei de la Romgaz ca urmare a unui control al Curții de Conturi și a existenței pragului de 72 de lei/MWh la impozitul pe veniturile excepționale

Referitor la defecțiunea Centralei OMV Petrom de la Brazi, Ivan a precizat că Dispeceratul a fost informat încă de pe 24 septembrie cu privire la defectarea unuia din transformatoare care au redus la jumătate capacitate de producție a acesteia.

Repararea unui transformator ar dura minimum un an, dată fiind complexitatea sa.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
producție
energie
capacitate
importuri