Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia și va importa minerale importante din fosta republică sovietică

Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia și va importa minerale importante din fosta republică sovietică
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2023

Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizită în țara din Asia Centrală, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanță majoră. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cleverly a spus că Londra apreciază poziția Astanei, care a fost în mod tradițional strâns aliată cu Moscova, față de conflictul ucrainean, potrivit News.ro.

Kazahstanul a refuzat să sprijine invazia Rusiei sau să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene.

UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar CITEȘTE ȘI UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar

”Regatul Unit apreciază foarte mult poziția consecventă și de principiu a Kazahstanului în sprijinirea integrității teritoriale a Ucrainei și dorința dumneavoastră de a rezolva războiul în conformitate cu Carta ONU”, a spus ministrul într-un briefing de presă.

Cleverly, care s-a întâlnit cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și cu o serie de alți oficiali înalți, a spus că a discutat despre perturbările exporturilor de petrol kazah, dintre care majoritatea trec prin Rusia, și a discutat modalități de sprijinire a dezvoltării rutelor alternative, cum ar fi așa-numitul Coridor Mijlociu.

Această rută traversează Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Turcia și necesită investiții semnificative pentru a-i spori capacitatea, deși Kazahstanul a început deja să redirecționeze unele transporturi de țiței către el.

Turcia promite să insiste pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră. UPDATE Acordul a fost prelungit CITEȘTE ȘI Turcia promite să insiste pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră. UPDATE Acordul a fost prelungit

Cleverly și diplomații kazahi au spus că au semnat un memorandum privind mineralele critice, cum ar fi metalele de pământuri rare, dar nu au oferit detalii despre acesta.

Fosta națiune sovietică fără ieșire la mare, cu 20 de milioane de locuitori, reprezintă aproape jumătate din producția mondială de uraniu și are zăcăminte mari de minerale rare, pe care Occidentul le-a obținut în mod tradițional din China sau Rusia.

Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României CITEȘTE ȘI Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României

Kazahstanul, care are cea mai lungă graniță terestră cu Rusia dintre toate fostele state sovietice, a chemat trupele ruse să ajute la oprirea demonstrațiilor de stradă, cu săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, anul trecut.

Dar, de la invazie, Tokaev a avut grijă să păstreze distanța față de Moscova și să mențină relațiile deschise cu Occidentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
marea britanie
export
rute
rusia
minerale