Ministerul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna viitoare

Ministerul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna viitoare
scris 27 aug 2018

Preluarea companiei de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova de către transportatorul de gaze Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise, a anunțat luni Ministerul Economiei.

”O echipă de specialiști aparținând Eurotransgaz, compania deținută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la finalul săptămânii următoare la Chișinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca de comun acord cu autoritățile competente din Republica Moldova să se semneze procesul verbal de preluare”, arată un comunicat emis luni de minister.

Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la 28 martie de către Eurotransgaz, compania înființată și deținută de către Transgaz în Republica Moldova, și autoritățile din țara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni - Chișinău, un proiect vital pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și s-au stabilit condițiile necesare pentru preluarea Vestmoldtransgaz și începerea lucrărilor de construcție la gazoduct, scrie News.ro.

Petrolexportimport va intra în insolvență CITEȘTE ȘI Petrolexportimport va intra în insolvență

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a salutat progresele făcute de ambele părți în vederea finalizării acestei tranzacții importante pentru România și Republica Moldova.

“Sprijinul acordat de partenerul moldovean în toată aceasta perioadă, de la momentul semnării contractului și până în prezent, combinat cu eforturile susținute ale echipelor interdisciplinare din Eurotransgaz și Transgaz, ne apropie de momentul finalizării tranzacției, conform cu calendarul agreat prin contract și ne permite preluarea Vestmoldtransgaz. Astfel, sunt create toate premisele pentru aputea marca acest eveniment în prima parte a lunii septembrie. Țin să felicit întregul colectiv Transgaz pentru efortul depus la acest proiect de importanță cu adevărat strategică. Transgaz a demonstrat că are capacitatea de a deveni un jucător regional în sectorul de energie, atât prin preluarea Vestmoldtransgaz, cât și prin progresul realizat la construcția gazoductului BRUA”, a declarat Dănuț Andrușcă.

La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziție și construție pentru gazoductul Ungheni-Chișinău, esențiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

“Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părți. Transgaz a demonstrat disciplină și fermitate în respectarea calendarului agreat. Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerințelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacției, Transgaz și subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chișinău”, a declarat Ion Sterian.

Eurotransgaz, subsidiară a Transgaz, a fost declarat câștigător al procesului de privatizare a  Î.S Vestmoldtransgaz a fost făcut de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în 27 februarie 2018.

O lună mai târziu, în data de 28 martie, tot la Chișinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz, în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul român al Economiei și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

viewscnt
Afla mai multe despre
vestmoldtransgaz
transgaz