Ministru saudit: Majorarea producției OPEC este inevitabilă

Ministru saudit: Majorarea producției OPEC este inevitabilă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 iun 2018

Un acord privind creșterea producției de țiței a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este "inevitabil", a afirmat ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, citat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul saudit anticipează o majorare graduală a producției, iar părerea este împărtășită de omologul său rus, Alexander Novak, care a declarat că membrele cartelului OPEC consideră că este necesară o majorare a producției de petrol, însă detaliile unui acord în acest sens sunt încă dezbătute.

OPEC și aliații săi se vor reuni săptămâna viitoare, la Viena, unde ar putea fi discutată și o abatere de la obiectivele actuale de reducere a producției, în contextul în care prețurile petrolului au depășit, în mai, 80 de dolari/baril, atingând un maxim al ultimilor 3 ani și jumătate. Pe fondul creșterii spectaculoase a cotațiilor, OPEC și aliații săi au atras critici din partea SUA.

Erdogan promite să ridice starea de urgență în Turcia, dacă va fi reales președinte pe 24 iunie CITEȘTE ȘI Erdogan promite să ridice starea de urgență în Turcia, dacă va fi reales președinte pe 24 iunie

În mai, avansul cotațiilor petrolului a fost susținut de scăderea producției în Venezuela și, mai ales, de decizia președintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea din acordul nuclear cu Iranul și reimpunerea de sancțiuni economice.

De la finele lunii mai, prețurile petrolului și-au temperat avansul, în condițiile în care au apărut zvonuri legate de o majorare a producției OPEC.

În decembrie 2016, OPEC a ajuns la un acord cu alți producători din afara cartelului, printre care și Rusia, în vederea reducerii producției pentru a suține revenirea prețurilor și a economiilor dependente de țiței. În toamna anului trecut, OPEC și partenerii au decis prelungirea cu 9 luni a acordului de reducere a producției, care ar fi urmat să expire în martie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
cartel
productie
rabia saudita
petrol
cotatii
productie
acord