Ministrul bulgar al Energiei și OMV Petrom discută viitorul explorării de petrol și gaze în Marea Neagră

Ministrul bulgar al Energiei și OMV Petrom discută viitorul explorării de petrol și gaze în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Ministrul Energiei, Vladimir Malinov, și reprezentanții companiei românești OMV Petrom au discutat despre perspectivele explorării de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total, a informat Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Pentru partea bulgară, potențiala producție locală este de o importanță cheie pentru atingerea obiectivelor de diversificare a surselor de energie, iar dezvoltarea unui domeniu local ar garanta securitatea și independența energetică a țării și ar contribui la creșterea competitivității economiei, a spus ministrul Energiei în timpul întâlnirii, conform BTA.

ULTIMA ORĂ Nu a fost luată decizia de continuare a proiectului mini-reactoarelor nucleare SUA de la Doicești. Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nu a fost luată decizia de continuare a proiectului mini-reactoarelor nucleare SUA de la Doicești. Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica

Rob Dobbins de la OMV Petrom l-a informat pe ministrul interimar al Energiei despre pașii următori pentru continuarea prospectării în bloc. În timpul discuției a devenit clar că OMV apreciază foarte mult potențialul zăcământului din Marea Neagră, arată Agerpres.

S-a aflat că firma este în prezent în proces de căutare a unui nou acționar în consorțiu și are în vedere cooperarea cu o companie locală, ceea ce a fost salutat de Ministerul Energiei.

Un grup de 20 de activiști de mediu, în caiace, au blocat accesul în cea mai mare rafinărie germană: \ CITEȘTE ȘI Un grup de 20 de activiști de mediu, în caiace, au blocat accesul în cea mai mare rafinărie germană: "Stop - închis din cauza catastrofei climatice"

Contractul pentru explorarea de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 a fost semnat în 29 august 2012 cu Total E&P Bulgaria, pe o perioadă de cinci ani. În 2013, alături de Total au venit și OMV Offshore Bulgaria și Repsol Bulgaria. În 2020, Repsol Bulgaria și-a transferat participația celor doi acționari rămași. La începutul lui 2024 a devenit clar că Total se retrage din proiect, după cum a relatat Profit.ro.

În 21 iulie 2023, Parlamentul a însărcinat Ministerul Energiei să poarte negocieri privind condițiile în care Bulgarian Energy Holding (BEH) va achiziționa până la 20% din consorțiul care deține contractul pentru prospectarea și explorarea de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bulgaria