Ministrul Economiei: Prețul gazelor naturale din aceasă iarnă va fi mai mic decât prețul din iarna 2019

Ministrul Economiei: Prețul gazelor naturale din aceasă iarnă va fi mai mic decât prețul din iarna 2019
scris 15 sep 2020

Gazele naturale s-au ieftinit în România, a declarat marți Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care dă asigurări că prețul gazelor din iarna lui 2020 va fi mai mic decât prețul din iarna 2019.

"Așa cum am promis, la 1 iulie, piața de gaze naturale s-a liberalizat. În plus față de această liberalizare am schimbat obligația de vânzare centralizată pe piața cu gaze cu un gas program release. Practic, prin acest program, am legat prețul gazelor din România de prețul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Exact cum am și preconizat, oferta de gaze pe piața romțnească este mai mare decât cererea și, evident, avem o ieftinire a prețului gazelor naturale, ajungând un pic sub prețul Bursei de la Viena. Asta înseamnă că piața românească devine piață funcțională și de aceea fluxul de gaze este și de ieșire din România, nu numai de intrare în România. Vestea bună va fi și pentru consumatorul casnic și pentru consumatorul industrial, este  că prețul gazului natural în România va fi mai scăzut. Acum, nu putem compara prețul din octombrie, noiembrie, decembrie cu prețul de acum. Dar cu certitudine prețul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât prețul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că prețul gazului a scăzut și scăzând avem o referință mai joasă", a declarat marți Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la Digi 24.

EXCLUSIV Transgaz: BRUA ar putea conduce la majorarea tarifelor de transport cu 1% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz: BRUA ar putea conduce la majorarea tarifelor de transport cu 1%

Întrebat dacă producem suficient pentru a acoperi cererea, oficialul a răspuns că da.

"Producția Romgaz a crescut în ultima perioadă cu 10%, acolo practic a fost o întârire a echipei manageriale și s-au redeschis sonde, iar Romgaz a reușit să își crească producția cam cu 10%. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piața românească mai mare și implicit toată lumea ar avea de câștigat și implicit scade și prețul la gaz. Și industria românească devine mult mai competititvă", a precizat ministrul Virgil Popescu, potrivit News.ro.

El a mai spus că explotarea gazelor naturale din Marea Neagră a rămas o prioritate.

"Trebuiau îndeplinite mai multe condiții ca aceasta să se întâmple. Abrogarea Ordonanței 114 a fost făcută, renunțarea la obligația de vânzare a 50% din producție pe piața cetralizată a fost realizată și înlocuită cu acest gas program release, care aduce beneficii prin scăderea prețului gazului. Mai rămâne de modificat Legea Offshore, care nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern să modificăm Legea Offshore și să fie modificată în Parlament, mai ales că suntem într-un proces electoral și cred că nu este un moment prielnic", a adăugat ministrul, care a precizat că partidul nu are o majoritate în Parlament.

Oficialul a vorbit și despre platforma pentru obținerea granturilor în valoare de 1 miliard de euro, operațională de marți, unde până acum sunt 1.000 potențiali doritori în prima etapă.

"De la ora 10 aplicația a fost lansată pe site, până la ora 11 au fost o mie de conturi în aplicație. Practic, începând de astăzi, cei care dorescsă beneficieze de cele trei scheme de finanțare se pot înrola într-o primă etapă, urmând ca săptămâna viitoare să își poată efectiv încărca documentele ca să poată să semneze contractele pentru a beneficia și de finanțare", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
gaze naturale