Ministrul Economiei promite căldură în București de luni. Nicușor Dan: Vor fi și 20 de avarii pe zi iarna asta. Bani de la Guvern pentru rețeaua Termoenergetica

Ministrul Economiei promite căldură în București de luni. Nicușor Dan: Vor fi și 20 de avarii pe zi iarna asta. Bani de la Guvern pentru rețeaua Termoenergetica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 dec 2020

Avaria de la termocentrala CET Sud, care a lăsat fără căldură și apă caldă o bună parte din București, a fost remediată, iar de luni situația va reveni la normal, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, după o întâlnire la Guvern cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cu oficiali ai producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) și cu cei ai operatorului sistemului centralizat de încălzire Termoenergetica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice CITEȘTE ȘI 2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice

"A fost o avarie la centrala CET Sud a ELCEN în weekendul ăsta. Tocmai din cauza pierderilor foarte mari din rețeaua primară a Termoenergetica, o pompă a fost supraturată pentru a putea băga agent termic în rețeaua Bucureștiului, s-a produs un scurtcircuit, s-a oprit stația de 6 kV și de aici a plecat această lipsă de energie termică în această perioadă.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Pompa a fost reparată în 2 zile, acum este în curs de încărcare spre capacitatea maximă. Apa încălzită a ajuns acum la 75 de grade. Cred că până luni totul revine la normal la CET Sud. Nu se va putea pompa însă apa la 90 de grade, așa cum ar fi normal, pentru că rețeaua nu suportă, ci doar la maximum 85", a declarat Virgil Popescu.

El a reamintit că, dacă în 2016, pierderile de apă din rețeaua primară de termoficare a Bucureștiului erau de 800 de tone, în prezent aceste pierderi se cifrează la nu mai puțin de 2.500 de tone pe ore.

Fitch: Rezultatul alegerilor parlamentare reflectă incertitudinea politică din România și evidențiază mediul dificil CITEȘTE ȘI Fitch: Rezultatul alegerilor parlamentare reflectă incertitudinea politică din România și evidențiază mediul dificil

Ministrul Economiei a adăugat că, în paralel, trebuie găsite soluții pentru a mări capacitatea de producție a ELCEN, pentru a suplini aceste pierderi. "Iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem așa. ELCEN a luat decizia să caute și a găsit capacități suplimentare modulare de închiriat, să le pună în diverse zone, în zona sudului, ca să poată produce cât mai multă energie termică și să suplinească aceste pierderi. E un efort uriaș pentru a asigura confortul termic, ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută că e cald, dar nu știm cât va dura. În acest moment ne pregătim să montăm aceste capacități modulare în diverse zone din București", a precizat Popescu.

"Starea rețelei este extrem de proastă. Anul trecut am avut în total 1.700 de avarii. Acum stăm cu 50% mai rău. Iarna asta vom avea 10-15-20 de avarii pe zi", a spus și primarul Nicușor Dan.

El a mai anunțat că a ajuns la un acord cu Guvernul pentru ca Primăria Capitalei să primească 20 milioane lei de la bugetul de stat, din Fondul de rezervă.

"Banii respectivi vor ajunge de la municipalitate la operatorul Termoenergetica, iar de acolo la firmele private cu care Termoenergetica are deja contracte și care se ocupă de mentenanța rețelei de termoficare, pentru ca acestea să intervină mai repede și cu mai multe echipe pentru remedierea avariilor, precum și pentru intervenții preventive", a explicat primarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
nu e caldura bucuresti
cand va fi caldura in bucuresti
termoenergetica nicusor dan
avarie elcen caldura bucuresti