Ministrul Energiei: Complexul Energetic Hunedoara riscă să intre în faliment

Ministrul Energiei: Complexul Energetic Hunedoara riscă să intre în faliment
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 dec 2015

Complexul Energetic Hunedoara are o situație financiară dezastruoasă și riscă să intre chiar în faliment, spune ministrul Energiei, Victor Grigorescu, aflat la fața locului, într-o vizită de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În această dimineață, mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu și Cristian Bușu. Situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situație este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puși în fața unei probleme sociale enorme în Valea Jiului și a unei probleme de siguranță a sistemului energetic național", a anunțat ministrul.

El adaugă că se va întâlni cu managementul companiei, cu sindicatele din minerit și cu autoritățile locale.

"Aștept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înțeleagă că de acțiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greșeală și nicio ezitare și e de datoria mea să îi atenționez pe toți cei implicați că gravitatea situației poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toți actorii implicați", mai menționează Vlad Grigorescu.

La începutul lunii, în nota de fundamentare a unui proiect de HG privind programul de iarnă în domeniul energetic, Guvernul afirma că CE Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani.

"Dată fiind situația economico - financiară a Complexului Energetic Hunedoara, fapt ce a condus la nerealizarea stocurilor prognozate, s-a reevaluat posibilitatea funcționării celor două centrale", respectiv CET Paroșeni și CTE Mintia Deva, se arăta în document.

Tot la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia la tribunal.

Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.500 de angajați.

În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați de la CE Hunedoara. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
sistemul energetic national
mineri valea jiului
minerit valea jiului