Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%

Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%, dar că vor ajunge în perioada următoare la 95-97% din totalul capacității de depozitare, precizând că acest lucru ne va permite să trecem peste o iarnă normală, cum se estimează că va fi aceasta, fără să existe probleme.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Virgil Popescu a declarat că încă de la sfârșitul lunii mai a fost aprobat hotărârea de Guvern cu privire la măsurile de urgență pentru securitatea în aprovizionare cu gaze naturale, scrie News.ro.

FOTO Un nou stadion modern, cu numele Hagi, va fi construit în România. Cum va arăta arena de peste 100 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Un nou stadion modern, cu numele Hagi, va fi construit în România. Cum va arăta arena de peste 100 de milioane de euro

“La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă. Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% și estimăm că vor depăși două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97 la sută din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale și aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producția de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roșia blocată o perioadă de o lună și jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a afirmat ministrul Energiei.

Întrebat de premierul Nicolae Ciucă pentru cât timp sunt asigurate stocurile de cărbune, Virgil Popescu a răspuns: “Stocurile de cărbune în mod normal sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producție crescută de cărbune, care asigură o producție mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică care există în… pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceți o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcționează cu stocurile de cărbune aflate în carieră pentru că direct din carieră îi vin în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră și se transportă pe bandă direct în termocentrală. Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare și o colaborare pe care o avem foarte bună cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menținem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni și la Ișalnița. Toate cele patru funcționează în parametri normali în această perioadă și nu estimăm să avem probleme de funcționare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcționează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracție a cărbunelui”, a mai declarat ministrul Energiei.

El a precizat că nu estimează să existe probleme nici în aprovizionarea cu gaze naturale.

“Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuțiile pe care le avem cu producătorii și furnizorii de pe piața noastră, există importuri și în luna noiembrie și în luna decembrie. Vor exista importuri și în luna ianuarie și în luna februarie, așa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare și de ieșire din țara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările și ieșirile de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
gaze