Neptun Deep - Schimbare: Noul șef al fostei subsidiare românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, după preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz

Neptun Deep - Schimbare: Noul șef al fostei subsidiare românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, după preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 sep 2022

Alin Știrbu, fostul director adjunct al subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, de dinainte de preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, este de luna trecută manager general al subsidiarei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Știrbu l-a înlocuit la conducerea societății preluate de Romgaz, ce deține 50% din drepturile asupra celui mai mare perimetru de gaze din Marea Neagră românească, Neptun Deep, pe germanul Frank Kretschme.

TABEL Licitația 5G a fost lansată: Cum vrea statul să atragă aproape 700 milioane de euro la buget CITEȘTE ȘI TABEL Licitația 5G a fost lansată: Cum vrea statul să atragă aproape 700 milioane de euro la buget

Kretschme a fost promovat în schimb manager general al filialei ExxonMobil din Guinea Ecuatorială, Mobil Equatorial Guinea Inc., cel mai mare producător de petrol din țara central-africană.

Tranzacția Romgaz-ExxonMobil, în valoare de 1,06 miliarde dolari, a fost finalizată pe 1 august. Acum, Romgaz vrea să schimbe denumirea fostei subsidiare a americanilor în Romgaz Black Sea Limited.

Trenurile Intercity pot reveni la CFR Călători, după 8 ani de pauză. De ce vestea nu este chiar bună CITEȘTE ȘI Trenurile Intercity pot reveni la CFR Călători, după 8 ani de pauză. De ce vestea nu este chiar bună

Alin Știrbu lucrează pentru ExxonMobil în România din 2006, iar din 2011 și până de curând a îndeplinit funcția de director adjunct al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, coordonând direct toate activitățile legate de participația Exxon la Neptun Deep, inclusiv relațiile cu autoritățile de stat centrale și locale.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit de curând o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, Director Executiv ARB: Unul dintre factorii care nu permit accelerarea gradului de intermediere financiară este numărul mare de firme subcapitalizate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, Director Executiv ARB: Unul dintre factorii care nu permit accelerarea gradului de intermediere financiară este numărul mare de firme subcapitalizate

OMV Petrom estimează că va prelua statutul de operator al perimetrului, deținut anterior de ExxonMobil, în al treilea trimestru al anului și că decizia finală de investiție în proiect va fi luată la jumătatea lui 2023, cu condiția clarificării unor prevederi din noua Lege offshore legate de condițiile de vânzare a producției din Neptun Deep.

Pe de altă parte, ministrul Popescu declara în ianuarie, înainte de adoptarea noii Legi offshore, că își dorește ca decizia finală de investiție pentru Neptun Deep să fie luată anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz exxonmobil
romgaz omv petrom neptun deep
gaze naturale marea neagra