Norvegia mărește exporturile de gaze naturale în Europa în contextul prețurilor record

Norvegia mărește exporturile de gaze naturale în Europa în contextul prețurilor record
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2021

Norvegia a acceptat să mărească exporturile de gaze naturale în Europa, în condițiile în care prețurile angro record i-au determinat pe furnizorii din Marea Britanie să solicite sprijinul statului și au provocat temeri legate de o criză a furnizării de alimente, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile angro ale gazelor au crescut puternic în ultimele luni, odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19 și din cauza cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia, care au redus livrările în Europa, provocând un deficit de dioxid de carbon în industria alimentară, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Cele mai mari companii energetice britanie au cerut sprijinul guvernului pentru a contribui la acoperirea costurilor legate de preluarea clienților companiilor care și-au încetat activitatea din cauza prețurilor foarte mari, au declarat surse din companii.

Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din Europa după grupul rus Gazprom, a anunțat luni că Norveghia permite creșterea cu 2 miliarde de metri cubi a exporturilor de gaze, de la exploatările Troll și Oseberg, începând de la 1 octombrie.

Majorarea este echivalentă cu aproape 2% din exporturile anuale de gaze prin conducte ale Norvegiei, potrivit calculelor Reuters.

Secretarul britanic pentru Afaceri, Kwasi Kwarteng, a salutat acțiunea Norvegiei, care furnizează puțin sub o treime din gazele britanice, dar a încercat să-i liniștească pe consumatori că nu va exista criză.

"Avem o capacitate suficientă, o capacitate mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea și nu ne așteptăm să apară urgențe de aprovizionare", a declarat Kwarteng Parlamentului.

ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România

El a spus că nu va avea loc o întoarce în anii '70, când Marea Britanie a fost afectată de întreruperile de curent care au făcut din economie ”bolnavul Europei”, cu săptămâni de lucru de trei zile și oameni incapabili să-și încălzească casele.

"Iarna aceasta nu nu se pune problema, dle președinte, să se stingă luminile sau ca oamenii să nu își poată încălzi casele", a asigurat ministrul.

Cu toate acestea, consumatorii europeni se confruntă cu perspectiva creșterii facturilor la încălzirea pe timpul iernii, din cauza unui cumul de factori globali care au ridicat întrebări cu privire la cât de vulnerabilă rămâne Europa la fluctuațiile prețurilor globale la energie.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu peste 250% din ianuarie din cauza stocurilor scăzute, a prețurilor ridicate ale carbonului din Uniunea Europeană, a cererii crescânde din Asia, a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, a producției reduse de energie regenerabilă și a întreruperii activităților la centrale nucleare, pentru lucrări de înteținere.

Creșterea prețurilor la gaz a dus la o serie tensiuni pe alte piețe, inclusiv o lipsă de dioxid de carbon, după ce instalațiile de îngrășăminte au fost nevoite să se închidă.

Unii dintre procesatorii de carne din Marea Britanie vor rămâne în cinci zile fără dioxid de carbon, necesar înainte de sacrificarea animalelor, folosit, de asemenea, pentru a fabrica bere, cidru și băuturi răcoritoare, forțându-i să oprească producția, a avertizat șeful grupului de lobby al industriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
gaze naturale