Avertisment - Industria din Europa poate să rămână fără gaze naturale în această iarnă

Avertisment - Industria din Europa poate să rămână fără gaze naturale în această iarnă
scris 20 sep 2021

Goldman Sachs a transmis un avertisment conform căruia industria din Europa poate să rămână fără gaze naturale în această iarnă, mai ales dacă va fi un anotimp cu multe zile de temparatură extrem de scăzută, conform Bloomberg.

În condițiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire, traderii urmăresc cu atenție rutele de aprovizionare a Europei cu gaze rusești, precum și cererea pentru iarnă.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Estimarea este că Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce prețurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

Livrările de gaze la stația Mallnow din Germania, unde ajung gazele naturale rusești printr-o importantă conductă de tranzit, au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Volumul livrărilor pe această rută a început să scadă de la finele lunii iulie și s-a redus și mai mult după un incendiu care a avut loc la o facilitate Gazprom din Rusia, la începutul lunii august.

În paralel, prețurile au crescut și pe măsură ce prețul certificatelor de poluare, emise în cadrul schemei de tranzacționare a certificatelor de emisii din UE, s-a majorat până la un nou maxim, ceea ce a sporit atractivitatea gazelor naturale ca un combustibil mai curat pentru producția de energie electrică.

Iarna care va veni ar putea da lumii o lecție dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Prețurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor și eroda salariilor lor prin inflație, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară. Și mai grav, deficiențele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi și chiar întrerupe livrarea de curent electric în țările în curs de dezvoltare, declanșând tensiuni sociale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia