Nuclearelectrica amână din nou repornirea unității 1 Cernavodă. Decizia afectează tranzacționarea spot a energiei pe bursa OPCOM

Nuclearelectrica amână din nou repornirea unității 1 Cernavodă. Decizia afectează tranzacționarea spot a energiei pe bursa OPCOM
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 ian 2021

Nuclearelectrica a amânat pentru cea de-a doua zi consecutiv repornirea unității 1 de la Cernavodă, fără a oferi explicații referitoare la motivele pentru care întârzie reluarea producției. Decizia afectează tranzacționarea spot a energiei pe bursa OPCOM, jucătorii neștiind de pe o zi pe alta ce cantitate de energie va fi disponibilă pentru ziua următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În pofida reducerii producției interne cu 700 MW (aferentă reactorului 1 de la Cernavodă), deocamdată prețurile de pe piața pentru ziua următoare nu s-au majorat (însă ar fi putut scădea mai accentuat), ca urmare a faptului că ultimele zile au fost unele cu vânt, care au făcut ca producția de energie eoliană să se situeze la peste 2.500 MW. Și producția de energia hidro a evoluat pozitiv, ajungând și la peste 3.000 MW.

În noaptea și dimineața zilei de vineri, însă, producția de energie eoliană a scăzut la 1.500 MW.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Inițial, Nuclearelectrica a anunțat că joi, la ora 06:00, va reporni unitatea 1 de la Cernavodă, intrată în revizie pe 23 ianuarie, la ora 00:01.

Numai că, potrivit ultimelor date ale Transelectrica, publicate pe 29 ianuarie, repornirea a fost amânată pentru 30 ianuarie, ora 01:00.

Aceasta este a doua amânare, pe 28 ianuarie, ziua în care ar fi trebuit să repornească unitatea cu o putere instalată de 706,5 MW, Nuclearelectrica a informat Transelectrica și ENTSOE (asociația operatorilor de transport și sistem europeni), că termenul de reintrare în funcțiune a unității este cel de 29 ianuarie, ora 01:00, fără a preciza motivele.

Reactorul 1 al centralei de Cernavodă a fost oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unității.

Reactorul 1 urma inițial să fie oprit în urmă cu 10 zile, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, însă compania a decis să amâne operațiunea pentru o dată ulterioară, pentru a asigura producția de energie electrică necesară Sistemului Energetic Național în perioada cu temperaturi scăzute.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavodă
nuclearelectrica
reactor 1
repornire