O problemă de securitate a panourilor solare ar putea lăsa fără energie o parte a Europei. Pagubele ar putea fi de ordinul miliardelor de euro

O problemă de securitate a panourilor solare ar putea lăsa fără energie o parte a Europei. Pagubele ar putea fi de ordinul miliardelor de euro
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 aug 2017

Un cercetător olandez în securitate avertizează asupra unei lacune de securitate în multe dintre panourile solare folosite în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Willem Westerhof, cercetător în securitate cibernetică în cadrul ITsec, a descoperit o vulnerabilitate în invertoarele folosite de panourile solare pentru a transforma curentul direct în curent alternativ.

Produse de compania germană SMA Solar Technology, aceste invertoare se găsesc în mii de panouri solare conectate la internet în Europa, avertizează Westerhof.

Ca și alte dispozitive din sfera Internet of Things, panourile solare pot ajunge, prin intermediul invertoarelor folosite și a conexiunii la internet, victimele hackerilor. O oprire simultană a panourilor solare ar putea crea probleme mari de alimentare pe continent.

O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie CITEȘTE ȘI O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie

Panourile în cauza ajung la o putere de 17 gigawați. Conform celui care a descoperit problema, în cel mai rău caz imaginat, o întrerupere a alimentării cu energie pentru trei ore ar crea pagube de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

SMA, producătorul german care a fost avertizat încă de la finele anului trecut, susține că nu toate produsele sunt afectate de problema descoperită de specialistul olandez și că lucrează la o rezolvare tehnică.

În 2006, mai multe capitale europene, printre care Madrid și Paris, au rămas timp de mai multe ore fără energie electrică după ce o rețea de electricitate germană a picat, creând un deficit de 5 gigawați.

Descoperirea lui Willem Westerhof este încă un avertisment legat de securitatea extrem de precară a ceea ce numim Internet of Things. În graba lor de a ajunge cât mai repede pe piață cu produse noi, producătorii acordă puțină sau chiar deloc atenție aspectelor ce țin de securitatea elementară a oricărei rețele conectate la internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie solara
panouri solare
internet of things
securitate