Ofertă de preluare de 57 milioane euro pentru unul din cei mai importanți producători români de echipamente energetice, furnizor al OMV Petrom, Cernavodă, Toshiba, Hitachi, Siemens. "Pețitorul" - reprezentat de un rus menționat și la scandalul Oltchim

Ofertă de preluare de 57 milioane euro pentru unul din cei mai importanți producători români de echipamente energetice, furnizor al OMV Petrom, Cernavodă, Toshiba, Hitachi, Siemens. "Pețitorul" - reprezentat de un rus menționat și la scandalul Oltchim
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2018

General Turbo, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente energetice din România, divizie a fostului gigant IMGB, a primit o ofertă de preluare a tuturor acțiunilor companiei, la un preț net de până la 13,68 euro/titlu, care evaluează participația integrală la General Turbo la peste 57 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Capitalul social subscris și vărsat al General Turbo SA este de aproape 10,5 milioane lei, fiind compus din 4.196.744 acțiuni nominative, cu valoare nominală de 2,5 lei fiecare.

Oferta de cumpărare a fost avansată prin intermediul unui om de afaceri rus cu dublă cetățenie (rusă și americană), Alexander Michael Dokychuk. În cazul perfectării tranzacției, Dokychuk ar urma să încaseze un onorariu și de la acționarii General Turbo care și-ar vinde acțiunile. 

Părțile nu dezvăluie identitatea potențialului cumpărător. Contactați de Profit.ro, reprezentanții General Turbo nu au răspuns până în momentul publicării acestui material.

Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării CITEȘTE ȘI Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării

În schimb, "agentul autorizat care a facilitat și continuă să faciliteze formularea ofertei de cumpărare" este Alexander Michael Dokychuk. 

Numele lui Alexander Michael Dokychuk a fost menționat în spațiul public în 2012, în legătură cu privatizarea (atunci eșuată) a combinatului chimic Oltchim. Astfel, în luna septembrie a acelui an, ministrul Economiei Daniel Chițoiu declara că o companie din Rusia, TISE, s-a arătat interesată să cumpere Oltchim, trimițând la minister o scrisoare de intenție în acest sens. Potrivit Bursa, cei de la TISE, companie de stat specializată în energie, infrastructură și minerit, au fost reprezentați în discuțiile cu autoritățile de la București de către Alexander Michael Dokychuk.

Acesta a mai fost menționat și într-un discurs parlamentar din 2007 al deputatului PRM Marius Iriza, care susținea că a găsit soluția repatrierii tezaurului românesc de la Moscova. "În luna august 2006, la Camera Deputaților, am avut o întâlnire cu reprezentantul Institutului de Relații Economice Externe din Moscova, domnul Alexander Dokychuk, cu domnul Liviu Trandafirescu, avocatul Institutului de la Moscova, și cu domnul Eugen Anca. Am aflat cu această ocazie lucruri incredibile, care te fac să crezi că autoritățile române refuză, în mod nejustificat, oferta Moscovei de a repatria Tezaurul României. Ulterior, am intrat în posesia unui dosar voluminos, cu documente care dovedesc dorința fermă a Moscovei de a restitui Tezaurul României, fapt ce a devenit, în ultimul timp, nu doar o problemă economică, ci și o chestiune de onoare", spunea Iriza, într-o interpelare adresată premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Banca Transilvania analizează variante de conversie a creditelor în franci elvețieni preluate odată cu Bancpost CITEȘTE ȘI Banca Transilvania analizează variante de conversie a creditelor în franci elvețieni preluate odată cu Bancpost

Potrivit termene.ro, Alexander Dokychuk, în vârstă de 59 de ani, a fost acționar la Banca Comercială Fortuna SA, instituție de credit înființată în 1995 și desființată de BNR prin retragerea autorizației în anul următor, din cauza lipsei de activitate.

General Turbo SA este fosta Fabrică de Utilaj Energetic din cadrul gigantului IMGB de dinainte de Revoluța din decembrie 1989 și este în activitate din 1967. Privatizarea societății s-a făcut la începutul anilor 2000, prin preluarea acțiunilor de către asociația salariaților din întreprindere. Și în prezent, compania este controlată de un acționariat tip listă, compus în principal din angajați și manageri ai societății, actuali și foști.

Printre aceștia se numără și președintele Consiliului de Administrație și directorul general, Nicolae Florin Nuță. Acționar și administrator al General Turbo SA a fost la un moment dat și Bogdan Buzăianu, patronul Energy Holding, inclus pe lista "băieților deștepți din energie" de Traian Băsescu, în perioada în care ultimul era șeful statului.

Fondul american JC Flowers l-a instalat ca președinte al CA la Piraeus Bank România pe Nicolae Dănilă, fost președinte executiv al BCR. Dănilă a condus în anii \'70 sucursala Chase Manhattan Bank a lui David Rockefeller, bancher în relație cu Ceaușescu CITEȘTE ȘI Fondul american JC Flowers l-a instalat ca președinte al CA la Piraeus Bank România pe Nicolae Dănilă, fost președinte executiv al BCR. Dănilă a condus în anii '70 sucursala Chase Manhattan Bank a lui David Rockefeller, bancher în relație cu Ceaușescu

Compania produce echipamente energetice complexe pentru sectorul clasic și nuclear și furnizează servicii de reparare, modernizare și retehnologizare a grupurilor energetice. Printre clienți se numără OMV Petrom, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, CET Grivița, CET Govora, Electrocentrale București, dar și companii internaționale, precum Elliot Group din Marea Britanie, Alstom Power din Franța, Voith Hydro din SUA, Toshiba și Hitachi din Japonia și Siemens din Germania.

Potrivit ultimelor date publice disponibile, General Turbo SA a revenit pe profit în 2016, după 3 ani de pierderi, cu un rezultat pozitiv net de peste 4,5 milioane lei și un rulaj de mai mult de 72 milioane lei. Compania are peste 500 de salariați. La finalul anului 2016, General Turbo avea active totale de aproape 200 milioane lei și datorii de 55,11 milioane lei.

În decembrie anul trecut, General Turbo SA a fost singurul ofertant la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru atribuirea unui contract de reabilitare și modernizare a unui turboagregat de la termocentrala Rovinari și a instalațiilor auxiliare ale acestora. Oferta General Turbo a fost de 61,5 milioane lei și a depășit cu circa 16% valoarea maximă estimată de contractant, astfel că procedura de atribuire va fi reluată.

viewscnt
Afla mai multe despre
general turbo sa
oltchim
omv petrom
nuclearelectrica
complexul energetic oltenia
bogdan buzaianu
energy holding
rusia
companie din rusia