Olandezii de la Photon Energy construiesc o nouă centrală solară în România

Olandezii de la Photon Energy construiesc o nouă centrală solară în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 iul 2022

Photon Energy Group, companie din domeniul energiei regenerabile înregistrată în Olanda, a început construcția unei noi centrale fotovoltaice în România, cu o capacitate de 4,7 MW și o producție anuală estimată la 6,8 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Situată în apropiere de Aiud, în județul Alba, centrala se va întinde pe 6,6 hectare de teren viran și va fi dotată cu aproximativ 8.700 de panouri solare.

Este cea de a doua centrală pe care Photon Energy o construiește în România. Luna trecută, compania a lansat construcția unei centrale fotovoltaice de 5,7 MW în apropiere de comuna Șiria, județul Arad, planul fiind ca, până la sfârșitul anului, să construiască instalații cu o capacitate totală de aproximativ 32 MW.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie

Noua centrală va fi deținută și operată de Holloway Solar S.R.L., societate cu scop special, deținută integral de Photon Energy. Centrala este programată să intre în funcțiune în ultimul trimestru al anului.

“Centrala de la Aiud marchează un alt pas important în eforturile noastre de a pune în funcțiune o capacitate totală de aproximativ 32 MWp în România până la sfârșitul anului 2022. Numai aceste noi active vor extinde portofoliul nostru în calitate de IPP (producător independent de energie) la peste 120 MWp până la sfârșitul anului”, potrivit companiei.

Fondată în 2008 de antreprenorii Georg Hotar și Michael Gartner, Photon Energy a intrat pe piața românească în 2015, an în care a semnat contracte de mentenanță pentru trei centrale solare din nord-vestul țării, cu o capacitate totală de 11 MW.

Compania are sediul la Amsterdam și este listată la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, fiind controlată de cei doi fondatori, cu o participație cumulată de circa 71%.

Portofoliul Photon Energy include centrale fotovoltaice construite cu o capacitate combinată de aproape 92 MW, în Australia, Cehia, Ungaria și Slovacia, precum și proiecte în dezvoltare cu o capacitate suplimentară de peste 790 MW, în Australia, Ungaria, Polonia și România.

Compania olandeză a atras, recent, 10 milioane de euro din vânzarea de obligațiuni pentru finanțarea extinderii portofoliului.

În prezent, compania dezvoltă proiecte fotovoltaice în România cu o capacitate totală de 236 MW, dintre care 115 MW se află într-un stadiu avansat de dezvoltare.

“Se preconizează că restul proiectelor în curs de dezvoltare din România vor fi construite și puse în funcțiune în 2023 și 2024 și, prin urmare, piața românească va contribui în mod semnificativ la obiectivul companiei de a-și extinde portofoliul IPP (producător independent de energie) la cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024”, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
photon energy group
photon energy romania
parcuri fotovoltaice
centrale fotovoltaice
energie solara
proiecte romania