OMV: 100 milioane euro - valoarea trimestrială a contribuției de de solidaritate. Suma de achitat în România, de 3 ori mai mare decât cea din Austria

OMV: 100 milioane euro - valoarea trimestrială a contribuției de de solidaritate. Suma de achitat în România, de 3 ori mai mare decât cea din Austria
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 dec 2023

Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, are de achitat o contribuție de solidaritate pe trimestrul al treilea de aproximativ 100 de milioane de euro, din care trei pătrimi în România și restul în Austria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Avem această contribuție de solidaritate în România și Austria, împreună în jur de 100 de milioane euro în trimestrul al treilea. Și aceasta nu a fost achitată, deoarece obligația de plată survine în anul următor. Suma este de aproximativ 75 de milioane de euro pentru România, iar restul pentru Austria”, a declarat directorul financiar (CFO) al grupului austriac, Richard Florey.

Potrivit Petrom, contribuția pe trimestrul al treilea a fost de 372 milioane lei (aproximativ 74,84 milioane euro), cifră apropiată de cea furnizată de CFO-ul grupului austriac.

ULTIMA ORĂ Americanii de la Enphase Energy renunță la activitățile de producție din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Americanii de la Enphase Energy renunță la activitățile de producție din România

“Referitor taxa de solidaritate, ne așteptăm în ultimul trimestru al anului ca obligațiile de plată să fie mai reduse decât în trimestrul al treilea. Iar pentru 2024 nu există nicio o obligație de plată, așa că vom plăti (în acel an - n.r.) doar taxele pentru 2023. Dar pentru 2024 nu există nicio bază în UE pentru a prelungi această taxare și nu există niciun indiciu că se intenționează așa ceva”, a precizat Florey.

La începutul anului trecut, grupul austriac a anunțat că nu numai OMV Petrom nu se califică la plata taxei de solidaritate, potrivit legislației europene, ci și subsidiara grupului din Germania, OMV Deutschland GmbH. În Austria, doar 2 companii membre ale grupului depășesc pragul de 75%, acestea urmând a achita anual o sumă modică, de 90 milioane euro, considerabil mai redusă decât cea estimată inițial, de 150 milioane euro.

Spre deosebire de afacerile din România, care sunt integrate (majoritar pe singură companie, OMV Petrom SA, situație care probabil este similară și în Germania), în Austria sunt separate pe mai multe companii.

Burduja vrea la Primărie CITEȘTE ȘI Burduja vrea la Primărie

Așa se face că numai 2 din companiile deținute de grup în Austria se califică la plata taxei de solidaritate, ceea ce explică nivelul modic al acesteia, de 90 milioane euro anual, în pofida profitului brut raportat de grupul austriac pe 2022, de 10,7 miliarde euro (5,1 miliarde euro - profit net).

În România, pentru ca OMV Petrom să achite o contribuție de solidaritate, în mai 2023, s-a introdus retroactiv, pe 2022, dar și pe 2023, o taxă de 350 de lei pe tona de țiței prelucrat în rafinării, datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
austria
românia
solidaritate
titei