OMV Petrom: Decizia finală de investire în Marea Neagră, în circa 2 ani, producția ar putea începe în deceniul următor

OMV Petrom: Decizia finală de investire în Marea Neagră, în circa 2 ani, producția ar putea începe în deceniul următor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 feb 2016

Decizia finală privind investiția în perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat, în proporții egale, de OMV Petrom și grupul american ExxonMobil, ar putea fi luată în circa doi ani, iar producția pe perimetru ar putea începe la începutul deceniului următor, se arată în raportul preliminar pe 2015 al producătorului român de țiței și gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, în ianuarie 2016 a fost încheiată a doua campanie de foraj de explorare, care a inclus săparea a șapte sonde în total, majoritatea indicând prezența gazelor naturale, și testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Investițiile totale în acest proiect, începând din 2008, au depășit 1,5 miliarde dolari, costuri împărțite egal între partenerii la concesiune.

"Rezultatele campaniei de foraj sunt suficient de încurajatoare pentru continuarea analizei mai în detaliu în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale. Partenerii vor analiza, evalua și optimiza strategia de dezvoltare pentru a determina cel mai eficient plan de dezvoltare pentru resursele descoperite. Acest lucru ar putea presupune o dezvoltare in etape. Având în vedere informațiile disponibile la acest moment, decizia finală de investiție ar putea fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producție ar putea fi obținută la începutul decadei viitoare", se arată în document.

OMV Petrom și-a redus cheltuielile cu 2,85 miliarde de lei în 2015 CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus cheltuielile cu 2,85 miliarde de lei în 2015

Anul trecut, investițiile de explorare ale OMV Petrom au fost de 1,399 miliarde lei, reflectând în principal investițiile capitalizate aferente activităților de foraj în Marea Neagră, asociate forajului sondelor din perimetrul Neptun Deep, precum și activitățile de foraj onshore realizate în parteneriat cu Repsol.

Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimată a se situa în intervalul 0,7 - 0,8 miliarde euro, cu circa 10 - 20% mai mică față de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din upstream. Investițiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 50% față de nivelul ridicat din 2015", se mai menționează în raportul OMV Petrom.

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petrom
omv
neptun deep
gaze naturale marea neagra
gaze naturale offshore