OMV Petrom și-a redus cheltuielile cu 2,85 miliarde de lei în 2015

OMV Petrom și-a redus cheltuielile cu 2,85 miliarde de lei în 2015
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 feb 2016

OMV Petrom a redus costurile de producție cu 24% sau aproximativ 4 dolari pe baril echivalent petrol, de la 17,3 dolari pe baril echivalent petrol la 13,3 dolari pe baril echivalent petrol, precum și cheltuielile de personal cu 5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a contracara efectul prăbușirii cu peste 70% a prețului petrolului pe piețele internaționale, OMV Petrom a implementat anul trecut un program de eficientizare și de optimizare a costurilor, care va continua și în anii următori, prin care și-a redus cheltuielile cu aproximativ 2,85 miliarde de lei.

Astfel, reprioritizarea proiectelor companiei din segmentul de explorare și producție și reducerea investițiilor în segmentul de rafinare a condus la efectuarea de economii în valoare de 2,3 miliarde de lei în 2015 sau de 38% în comparație cu 2014.

În ceea ce privește reducerea efectivă a costurilor, cele cu producția au fost micșorate cu 24% sau aproximativ 4 dolari pe baril echivalent petrol, de la 17,3 dolari pe baril echivalent petrol la 13,3 dolari pe baril echivalent petrol. Costurile de producție reprezintă cheltuielile de evaluare și de dezvoltare, cele de funcționare, cele privind conductele, costurile pentru sondele abandonate și costurile de asigurare împărțite la volumul de producție, mai puțin cele de exploatare.

OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende CITEȘTE ȘI OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende

Totodată, cheltuielile cu consultanța, training-urile, deplasările au fost reduse, anul trecut, cu 6% (acest procent cuprinde și efectele pozitive aduse de îmbunătățirea eficienței energetice) față de anul precedent. Și cheltuielile cu materialele aferente acestor activități, inclusiv a advertising-ului, au fost reduse cu 16%. Cheltuielile cu personalul s-au micșorat la rândul lor cu 5%.

În total, OMV Petrom și-a diminuat cheltuielile, în 2015, cu 2,8 miliarde de lei, 2,3 miliarde de lei reprezentând investiții care n-au mai fost efectuate, iar 550 de milioane lei fiind reduceri de costuri de producție, de personal și alte costuri corporative.

OMV Petrom a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
pierderi
costuri
cheltuieli