OPCOM, la un pas de preluarea operării pieței de energie de peste Prut

OPCOM, la un pas de preluarea operării pieței de energie de peste Prut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 ian 2024

OPCOM, administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, companie controlată de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național românesc, și-a înființat oficial pe 29 decembrie 2023 o subsidiară în Republica Moldova, cu denumirea Societatea cu Răspundere Limitată OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE M, prescurtat OPEM, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ulterior, foarte recent, Ministerul Energiei de la Chișinău a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern de desemnare a OPEM în calitate de operator al pieței de energie electrică de peste Prut, responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică din Republica Moldova.

VIDEO&FOTO Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. O delegație a acestora se află la Guvern. Lista revendicărilor UPDATE Ce le-a spus ministrul CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. O delegație a acestora se află la Guvern. Lista revendicărilor UPDATE Ce le-a spus ministrul

Prin Memorandumul de înțelegere semnat pe 11 decembrie 2023 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, cele două părți au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

″(…) devine imperativă crearea/desemnarea unui Operator al pieței de energie electrică care să organizeze piețele locale pe termen scurt, Piața pentru ziua următoare (PZU) și Piața pe Parcursul Zilei (PPZ) și să asigure o viitoare cuplare a acestora cu alte piețe centralizate din Europa, (Single Day-Ahead Coupling (SDAC) și Single Intraday Coupling (SIDC), or în lipsa unui asemenea operator nu se poate crea o piață cu adevărat concurențială și funcțională″, se arată în nota de fundamentare a draftului de HG, elaborat de Ministerul Energiei din Republica Moldova.

INFOGRAFICE Fondurile de pensii facultative (Pilonul 3) au atras un număr record de noi clienți în 2023. Activele în administrare se apropie de 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Fondurile de pensii facultative (Pilonul 3) au atras un număr record de noi clienți în 2023. Activele în administrare se apropie de 1 miliard de euro

Potrivit sursei citate, costurile privind operarea piețelor organizate de energie electrică urmează a fi suportate de operatorul desemnat și de către participanții la piață, în conformitate cu prevederile Regulilor pieței de energie electrică.

″Impactul desemnării Operatorului Pieței Energiei Electrice nu poate fi cuantificat, deoarece nu există criterii de referință la situația existentă. Totodată, participanții la piețele organizate de energie electrică, administrate de operatorul pieței energiei electrice, vor fi obligați să-i achite acestuia tariful reglementat pentru serviciul de operare a pieței energiei electrice, în conformitate cu prevederile Legii 6 nr. 107/2016 cu privire la energia electrică și cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifului reglementat pentru serviciul de operare a pieței energiei electrice aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetic nr. 395/2019. Dar considerând beneficiile majore legate de instituirea și asigurarea funcționalității piețelor organizate de energie electrică, cum ar fi liberalizarea totală a pieței, creșterea numărului de participanți, eficientizarea activității, obținerea unor prețuri mai mici pentru consumatorii finali, cărora li se furnizează energia electrică, costurile suportate de participanții la piața energiei electrice vor fi incomparabile″, se mai menționează în document.

Ciolacu înființează în subordinea sa un comitet de organizare a funeraliilor de stat pentru foști președinți CITEȘTE ȘI Ciolacu înființează în subordinea sa un comitet de organizare a funeraliilor de stat pentru foști președinți

După cum a relatat Profit.ro, planificata preluare de către OPCOM a operării pieței omoloage vecine din Republica Moldova ar crea premisele exceptării exporturilor de electricitate de peste Prut în UE de la aplicarea așa-numitului mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM), taxa europeană pe emisiile CO2 încorporate în importurile din afara spațiului comunitar care va începe să fie aplicată efectiv din 2026

Regulamentul UE privind CBAM stipulează că ″În cazul în care o țară terță sau un teritoriu terț are o piață a energiei electrice care este integrată în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor și nu există o soluție tehnică pentru aplicarea CBAM la importul de energie electrică pe teritoriul vamal al Uniunii din țara terță sau teritoriul terț respectiv, importul de energie electrică din țara sau teritoriul respectiv este scutit de la aplicarea CBAM (...)″, dacă sunt îndeplinite simultan mai multe condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom republica moldova
românia republca moldova energie
interconectare energie românia republica moldova
operatorul pieței de energie m