Pandemia a adâncit de peste 6 ori pierderile rafinăriei românești a rușilor de la Lukoil

Pandemia a adâncit de peste 6 ori pierderile rafinăriei românești a rușilor de la Lukoil
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 apr 2021

Petrotel Lukoil, rafinăria ploieșteană controlată de grupul rus omonim, și-a adâncit masiv pierderile anul trecut, din cauza scăderii abrupte a cererii de produse petroliere, în special carburanți auto, pe fondul restricțiilor impuse de autorități pentru frânarea pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, pierderile Petrotel au crescut de peste 6 ori, de la 67,65 milioane lei în 2019 la 441,84 milioane lei în 2020, potrivit unui document al companiei.

La nivel global, compania-mamă rusă Lukoil a consemnat anul trecut o scădere cu aproape 98% a profitului net calculat după standardele IFRS, de la 640,2 miliarde ruble la numai 15,2 miliarde ruble.

ULTIMA ORĂ UiPath a strâns 1,34 miliarde de dolari prin Oferta Publică Inițială derulată la Bursa de la New York. Evaluare de 29 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath a strâns 1,34 miliarde de dolari prin Oferta Publică Inițială derulată la Bursa de la New York. Evaluare de 29 miliarde dolari

Pe piața locală, și Rompetrol a recepționat din plin efectele pandemiei, operațiunile de rafinare ale proprietarului Petromidia înregistrând o creștere de 12 ori a pierderilor, de la 16,88 milioane dolari în 2019 la 203,64 milioane dolari anul trecut.

La OMV Petrom, care deține rafinăria Petromidia, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de pe segmentul Downstream Oil a scăzut de la 1,501 la 1,454 miliarde lei, din cauza scăderii marjelor de rafinare și a volumelor vândute, compania precizând că "efectele negative au fost compensate în mare măsură de impactul pozitiv rezultat din vânzarea de certificate CO2" și "din instrumentele de acoperire impotriva riscurilor aferente marjelor pentru distilatele medii".

În decembrie anul trecut, conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și compania care administrează rafinăria și firma-mamă directă, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost achitate, pentru a doua oară, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru infracțiuni la legea societăților comerciale, folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare a banilor. Decizia a fost luată, pe fond, de Tribunalul Prahova, care a mai dispus achitarea în același dosar și în urmă cu doi ani, însă Curtea de Apel a retrimis dosarul la instanța de fond, pentru rejudecare.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrotel lukoil pierderi
petrotel lukoil dosar penal
petrotel lukoil vanzari produse petroliere