Parisul, Berlinul și Londra cer Washingtonului scutiri de la sancțiuni americane în dosarul nuclear iranian

Parisul, Berlinul și Londra cer Washingtonului scutiri de la sancțiuni americane în dosarul nuclear iranian
scris 6 iun 2018

Franța, Germania și Regatul Unit își reafirmă într-o scrisoare comună angajamentul în acordul cu privire la programul nuclear iranian și cer Statelor Unite să scutească întreprinderile europene de la sancțiuni viitoare, relatează Reuters.

”Noi așteptăm ca Statele Unite să se abțină de la inițiative care ar dăuna intereselor europene în domeniul securității”, se arată în această scrisoare comună datată luni, dar făcută publică miercuri, scrie News.ro

Scrisoarea este semnată de miniștrii de Externe și ai Finanțelor din cele trei țări europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015, și de către Federica Mogherini, șefa diplomației europene.

ULTIMA ORĂ În prezența lui Putin, OMV, compania-mamă a OMV Petrom, și-a prelungit până în 2040 contractul de import de gaze de la Gazprom. CEO-ul Rainer Seele: UE va ajunge să importe 80% din necesarul său de gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În prezența lui Putin, OMV, compania-mamă a OMV Petrom, și-a prelungit până în 2040 contractul de import de gaze de la Gazprom. CEO-ul Rainer Seele: UE va ajunge să importe 80% din necesarul său de gaze

Adresată secretarului de Stat american Mike Pompeo și secretarului american al Trezoreriei Steven Mnuchin, în scrisoare se precizează sectoarele de activitate în care europenii doresc să fie scutiți de ”efecte extrateritoriale” ale reintroducerii sancțiunilor americane - industria farmaceutică și sănătatea, energia, industria auto, aviația civilă, infrastructura și sectorul bancar.

Statele Unite s-au retras pe 8 mai din JCPOA - acronimul acordului semnat în iulie 2015 de Iran și Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania).

În scrisoarea lor, europenii afirmă că împărtășesc aceleași îngrijorări ca Washingtonul cu privire la ce se întâmpla după perioada de angajament prevăzută în JCPOA, după 2025, cu privire la programul balistic al Republicii islamice și cu privire la ”acțiunile destabilizatoare” ale acesteia în Orientul Mijlociu.

Însă ei subliniază că ”o retragere iraniană (din acord) ar destabiliza și mai mult o regiune în care noi conflicte ar fi dezastruoase” și afirmă că ”nu există o alternativă credibilă în acest stadiu”.

”Noi cerem autorităților americane, într-o scrisoare (comună) cu Germania, regatul Unit și Serviciul European pentru Acțiune Externă, o scutire de la orice sancțiune extrateritorială americană a întreprinderilor europene care operează în mod legitim în Iran și care trebuie să poată să continue să o facă”, a scris miercuri pe Twitter Bruno Le Maire.

Ministrul francez și-a exprimat la mijlocul lui mai dorința de a efectua împreună cu ”omologii (săi) german și britanic demersuri comune pe lângă autoritățile americane în vederea cererii unor scutiri, niște amânări suplimentare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
iran