Petrolul coboară la minimele ultimelor 8 luni, pe fondul temerilor privind recesiunea. Stoxx Europe 600 intră în teritoriu bear

Petrolul coboară la minimele ultimelor 8 luni, pe fondul temerilor privind recesiunea. Stoxx Europe 600 intră în teritoriu bear
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 sep 2022

Cotațiile petrolului scad accelerat vineri, în linie cu prețul acțiunilor și obligațiunilor guvernamentale, pe fondul temerilor privind o eventuală recesiune, alimentate de măsurile de înăsprire monetară la nivel global.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 19:50 (ora României), petrolul Brent cu livrare în noiembrie se tranzacționa la 85,70 dolari/baril, în scădere cu 5,3% față de referința de joi.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) consemna un declin de 6,16% pe bursa de mărfuri New York Mercantile, la 78,35 dolari/baril.

Efectele OUG 119: Gazele se comercializează pe BRM exclusiv pe piețele spot. Nicio tranzacție cu o maturitate mai mare de o zi în luna septembrie. Consumatorii non-casnici, inclusiv instituțiile de stat, vor avea dificultăți în a-și găsi furnizor CITEȘTE ȘI Efectele OUG 119: Gazele se comercializează pe BRM exclusiv pe piețele spot. Nicio tranzacție cu o maturitate mai mare de o zi în luna septembrie. Consumatorii non-casnici, inclusiv instituțiile de stat, vor avea dificultăți în a-și găsi furnizor

Cotațiile ambelor sortimente de țiței au atins cele mai mici valori din luna ianuarie și sunt pe cale să înregistreze un declin săptămânal de peste 6%.

Acțiunile și obligațiunile guvernamentale au înregistrat corecții abrupte astăzi, indicele bursier global MCSI coborând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în contextul în care investitorii analizează perspectiva înăspririi mult mai agresive a politicii monetare în SUA, în timp ce piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru a susține yenul.

"Petrolul scade în linie cu piețele financiare în general, în contextul în care traderii se confruntă cu temerile legate de o recesiune masivă. Tensiunile geopolitice de proporții monstruoase, inflația la maximele ultimelor decenii și dolarul care se apreciază neclintit, toate acestea vor provoca cu siguranță distrugerea cererii de petrol", a comentat pentru MarketWatch Manish Raj, director financiar la Velandera Energy Partners.

Principalii indici bursieri americani se depreciau cu până la 2,3% la ora menționată.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a extins declinul din prima parte a zilei și a închis tranzacțiile în coborâre cu 2,3%, la 390,40 puncte, cel mai redus nivel de la finele anului 2020.

Stoxx 600 a pierdut peste 20% din valoare față de ultimul maxim, atins în ianuarie, intrând, astfel, într-o piață bear.

Este cel mai recent indice bursier regional care închide în teritoriu bear, notează Bloomberg. Euro Stoxx 50 și indicele DAX al bursei de la Frankfurt au intrat în piața bear în martie, iar S&P 500 în iunie, pe fondul îngrijorărilor legate de politicile agresive ale băncilor centrale în lupta cu inflația, ce amenință să împingă economiile în recesiune.

Acțiunile europene au fost supuse unei presiuni deosebite în acest an, având în vedere războiul din Ucraina și criza energetică de pe continent.

Petrolul coboară la minimele ultimelor 8 luni, pe fondul temerilor privind recesiunea. Stoxx Europe 600 intră în teritoriu bear

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii titei
preturi petrol
recesiune
actiuni europene
obligatiuni
inflatie
stoxx 600 piata bear