ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg

ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 sep 2022

Constructorul de automobile Toyota a anunțat că a decis să înceteze producția în uzina pe care o deține în Rusia, în Sankt Petersburg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toyota oprise producția în fabrica proprie din Rusia în luna martie, motivul invocat fiind criza de semiconductori și imposibilitatea de a mai asigura materiile prime și componentele pentru mașinile asamblate în Sankt Petersburg. De atunci, compania a urmărit evoluția situației, „evaluând viitorul sustenabilității afacerii din Rusia”.

În tot acest interval de timp, Toyota a menținut angajații din uzină și a plătit salariile, pregătindu-se pentru o eventuală repornire a uzinei, dacă situația ar fi permis acest lucru. În acest moment, lucrurile au ajuns într-un punct în care niponii nu cred că se mai poate repara ceva. „După șase luni, nu am fost capabili să repornim activitățile normale și nu vedem niciun indiciu că vom putea reporni în viitor”, se arată în anunțul companiei japoneze.

Decizia de încetarea producției de vehicule Toyota în Rusia nu este una pe care să o luăm ușor”, au mai spus cei de la Toyota, care mai precizează că „trebuie să acționăm într-un mod care să ne permită să ne protejăm valorile și principiile pe care predecesorii noștri le-au construit”.

EXCLUSIV Dacia s-a apropiat în luna august de volumele vândute înainte de criză. Dispariția lui Dokker, marea pierdere a mărcii în 2022 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia s-a apropiat în luna august de volumele vândute înainte de criză. Dispariția lui Dokker, marea pierdere a mărcii în 2022

Toyota a mai anunțat că operațiunile companiei din Moscova vor fi optimizate și restructurate, cu unic obiectiv menținerea organizației care să ofere susținere rețelei de retail, pentru a oferi seriviciile necesare clienților Toyota și Lexus din Rusia.

Angajații uzinei din Sankt Petersburg vor fi concediați, însă vor primi asistență pentru a-și găsi un nou loc de muncă, precum și plăți corespunzătoare legislației.

Uzina Toyota din Rusia are aproximativ 2.600 de angajați, aici fiind produse modelele RAV4 și Camry, pentru piața locală și pentru alte câteva țări din fosta URSS. De asemenea, Toyota mai deține 168 de puncte de retail proprii și biroul central din Moscova, de unde sunt coordonate uzina, vânzările și serviciile post vânzare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota rusia
inchidere fabrica toyota