Scăderi pe burse după valul majorărilor de dobânzi. Acțiunile globale, la minimele ultimilor 2 ani

Scăderi pe burse după valul majorărilor de dobânzi. Acțiunile globale, la minimele ultimilor 2 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 sep 2022

Acțiunile globale au coborât la minimile ultimilor doi ani vineri, investitorii analizând perspectiva înăspririi mult mai agresive a politicii monetare în SUA, în timp ce piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru a susține yenul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ratele dobânzilor au crescut puternic în această săptămână în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveția și Norvegia, printre altele, dar semnalul transmis de Rezerva Federală, care a arătat că se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească și în 2023, a fost cel care a declanșat cel mai recent val de vânzări de active, scrie Reuters.

Indicele acțiunilor globale MSCI a coborât vineri la cel mai redus nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut aproximativ 12% în ultima aproximativ o lună.

Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina CITEȘTE ȘI Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina

Euro s-a depreciat pentru a patra zi consecutivă, după noi date care au arătat că economia germană a continuat să încetinească în septembrie, în timp ce consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cu o inflație galopantă.

Indicele european Stoxx 600 a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Recesiunea economică din zona euro s-a adâncit în septembrie, activitatea companiilor contractându-se pentru a treia lună consecutiv, potrivit datelor S&P Global.

Indicele compozit privind intențiile de achiziții ale managerilor din zona euro (PMI) a coborât la 48,2 în septembrie, de la 48,9 în august, conform estimării preliminare publicate astăzi. Un nivel sub 50 indică o contracție a activității.

"Primele citiri PMI indică o contracție economică de 0,1% în trimestrul al treilea, ritmul declinului accelerându-se pe parcursul ultimelor trei luni, pentru a semnala cea mai slabă performanță economică din 2013, excluzând lunile de izolare din pandemie", a declarat Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence, citat de MarketWatch.

În jurul orei 13:00 (ora României), Stoxx Europe 600 se corecta cu 1,53%, cu scăderi importante pe toate bursele mari: - 1,71% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -1,38% pentru DAX de la Frankfurt, -1,11% pentru referința CAC 40 de la Paris și 1,63% pentru FTSE MIB de la Milano.

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit la un minim record, după presa a relatat că banca elvețiană se pregătește să iasă de pe piața din SUA, concomitent cu restructurarea operațiunilor și o nouă majorare de capital. Credit Suisse a negat că ar analiza un exit în SUA.

La BVB, indicii de referință BET și BETPlus consemnau deprecieri de aproximativ 1,3% fiecare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
scaderi burse
inasprire monetara
fed
inflatie
msci
stoxx 600
scadere actiuni