Petrolul scade pentru a doua zi, după ce IEA a redus estimarea privind cererea globală

Petrolul scade pentru a doua zi, după ce IEA a redus estimarea privind cererea globală
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 aug 2016

Cotațiile petrolului înregistrează scăderi pentru a doua ședință consecutiv joi, influențate de datele privind creșterea stocurilor în SUA și de previziunile negative referitoare la evoluția cererii la nivel mondial, în timp ce surplusul de țiței din piețe continuă să afecteze prețurile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererea globală de petrol va scădea anul viitor cu 200.000 barili/zi, până la 1,2 milioane barili/zi, apreciază Agenția Internațională pentru Energie (IEA) într-un raport lunar. Estimarea este cu 100.000 barili/zi sub cea avansată anterior.

“Dinamica cererii va încetini în 2017, pe fondul înrăutățirii perspectivelor de creștere economică, însă estimarea pentru o creștere de 1,2 milioane barili/zi rămâne superioară tendinței“, potrivit raportului, citat de MarketWatch. 

Efectele prăbușirii petrolului: OMV Petrom închide 600 de sonde și a disponibilizat 1.200 de persoane CITEȘTE ȘI Efectele prăbușirii petrolului: OMV Petrom închide 600 de sonde și a disponibilizat 1.200 de persoane

IEA avertizează însă că surplusul “masiv“ din piețe pune o presiune continuă pe prețuri.

În jurul orei 13:40, petrolul WTI se tranzacționa la 41,58 dolari/baril, în coborâre cu 0,3% față de referință, în timp ce petrolul Brent era în stagnare la 44,04 dolari/baril, după ce anterior a scăzut până la 43,46 dolari/baril. Contractele futures pentru cele două sortimente s-au ieftinit ieri cu 2,5%, respectiv 2,1%.

Raportul IEA vine la o zi după ce Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat o creștere de 1,06 milioane barili a stocurilor de țiței din SUA la nivelul săptămânii trecute, până la 523,6 milioane barili, contrar estimărilor analiștilor, care anticipau un declin de 1,75 milioane barili.

Tot miercuri, un raport al OPEC a arătat că producția de petrol a Arabiei Saudite a crescut în iulie la un nivel record, de 10,67 milioane barili/zi, pe fondul majorării exporturilor. La nivelul organizației, producția de petrol a atins 33,39 milioane barili/zi, cel mai ridicat volum din ultimii opt ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
evolutii
brent
iea
estimari