PNL acuză Nuclearelectrica de “ascunderea” unui incident tehnic și solicită demiterea ministrului Energiei și a directorului general provizoriu al companiei

PNL acuză Nuclearelectrica de “ascunderea” unui incident tehnic și solicită demiterea ministrului Energiei și a directorului general provizoriu al companiei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 dec 2017

 Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o "oprire proactivă" a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive, susține vicepreședintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, liberalul Virgil Popescu, motiv pentru care solicită premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă”, susține Popescu.

Contactat de Profit.ro, liberalul afirmă că, deși incidentul tehnic a fost unul minor, faptul că oficialii Nuclearelectrica au mințit este ilegal și ridică semne de întrebare asupra transparenței și capacității acestora de a gestiona posibile “incidente” mai importante.

Percheziții la sediul grupului nuclear francez Areva privind cumpărarea de uraniu în pierdere în dosarul \ CITEȘTE ȘI Percheziții la sediul grupului nuclear francez Areva privind cumpărarea de uraniu în pierdere în dosarul "Uraniumgate"

“PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul.”, precizează un comunicat semnat de vicepreședintele Comisiei de Industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Popescu a precizat că va solicita în scris Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației. Totodată PNL va cere CNCAN să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cozmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială.

Miercuri, Nuclearelectrica a anunțat că “a adoptat proactiv decizia de a opri programat și controlat Unitatea 2 CNE Cernavodă în seara zilei de 07.12.2017 în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și eventual intervenții punctuale asupra sistemelor Unității 2, în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă”. Potrivit standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenții proactive și controlate se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită.

Potrivit unui comunicat Nuclearelectrica, “efectuarea verificării și intervențiilor punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securității nucleare, a personalului de exploatare, populației sau mediului înconjurător. Repornirea unității și resincronizarea la Sistemul Energetic Național vor avea loc după efectuarea și finalizarea testelor și eventualelor intervenții care se impun în astfel de situații, în conformitate cu procedurile centralei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
nucleaelectrica
incident
oprire proactivă