Poate fi gazul american într-adevăr o alternativă la gazul rusesc?

Poate fi gazul american într-adevăr o alternativă la gazul rusesc?
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2022

Pe coasta Louisianei, în Statele Unite, centralele de gaze lucrează la capacitate maximă, cu obiectivul de a furniza gaz lichefiat Europei ca alternativă la gazul rusesc, scrie Euronews Italia, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste centrale transformă gazul în formă lichidă pentru a-i reduce volumul, astfel încât să poată fi transportat pe nave mari către Bătrânul Continent.

Europa de Est se aliază pentru a reduce dependența UE de gazele rusești CITEȘTE ȘI Europa de Est se aliază pentru a reduce dependența UE de gazele rusești

„Ceea ce vedeți în spatele meu este un petrolier GNL, o navă care transportă gaz natural lichefiat pentru a facilita transportarea acestuia. Vom avea tot mai multe nave de acest tip în porturile noastre franceze și europene pentru a asigura securitatea energetică a Europei”, afirmă Eric Festa, directorul activităților industriale GNL ale Total Energies.

Anul acesta, Statele Unite s-au angajat să mărească aprovizionarea cu gaze către Europa cu 15 miliarde de metri cubi.

„În primele trei luni ale anului 2022, importurile din Statele Unite au atins deja nivelurile de anul trecut: de aceea, pe parcursul anului, probabil vom tripla sau chiar cvadrupla importurile de gaz lichefiat american”, reiterează Festa.

Dar poate fi acest gaz american într-adevăr o alternativă la gazul rusesc? Analiștii se așteaptă să fie doar pe termen scurt și mediu și doar parțial, pentru că, în ciuda creșterii, cu greu va compensa 10% din livrările rusești.

Mai mult, gazul lichefiat are dezavantaje: transportul cu vaporul este mai scump și sunt necesare instalații de regazificare pentru a readuce combustibilul în starea gazoasă.

Aceste centrale sunt concentrate în sudul Europei și, în special, în Spania, unde există șapte uzine care reprezintă 25% din capacitatea de regazificare a Uniunii Europene.

Totuși, Germania, una dintre țările cele mai expuse gazului rusesc, nu are nicio uzină și intenționează să construiască rapid două.

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrell, mizează pe puterea blocului comunitar pentru a face față situației.

„Avem capacitatea de a repompa furnizările de gaz și de a le distribui între noi, pentru că nu este un tranzit cu sens unic: în cadrul rețelei europene, gazele pot circula dintr-o țară în alta”, spune Borrell.

Președintele american, Joe Biden, promite mai multe ajutoare Europei.

„Colaborăm cu alte națiuni precum Coreea, Japonia, Qatar și altele pentru a susține efortul nostru de a ajuta aliații europeni amenințați de Rusia cu gaze și șantaj.

Nevoile lor energetice vor fi satisfăcute în alte moduri: agresiunea nu va învinge, amenințările nu vor învinge”.

Țările cele mai dependente de gazul rusesc din Europa de Est și Balcani caută urgent furnizori alternativi pe o piață foarte restrânsă: Uniunea Europeană negociază, printre altele, cu Qatar, Norvegia și Azerbaidjan.

Amenințarea s-a conturat odată cu reducerea livrărilor rusești de gaz către Polonia și Bulgaria: unele orașe poloneze se confruntă deja cu livrări intermitente de gaze, în urma sancțiunilor impuse de autoritățile poloneze furnizorilor de energie care au legături cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
sua