Polonia a început de sâmbătă să primească gaze din Norvegia, printr-o nouă conductă în regiunea baltică

Polonia a început de sâmbătă să primească gaze din Norvegia, printr-o nouă conductă în regiunea baltică
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2022

Polonia a început de sâmbătă să primească gaze printr-o nouă conductă în regiunea baltică, care pornește din Norvegia și trece prin Danemarca și Marea Baltică, a declarat operatorul polonez de gazoducte Gaz-System.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conducta se află în centrul strategiei Poloniei de a-și diversifica aprovizionarea cu gaze dincolo de Rusia, care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina, începută în februarie, să declanșeze o criză energetică globală, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

O purtătoare de cuvânt a Gaz-System a declarat pentru Reuters că livrările au început la 6.10 a.m. (04:10 GMT), iar nominalizările sau cererile de trimitere a gazelor prin conductă, pe 1 octombrie, au totalizat 62,4 milioane de kilowați-oră (kwh).

Conducta, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurată oficial marți, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream, care leagă Rusia de Europa.

Rusia a tăiat livrările de gaze către Polonia în aprilie, când Varșovia a refuzat să plătească în ruble.

Sâmbătă a fost inaugurat și interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, considerat esențial pentru securitatea energetică a Europei.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
gaze naturale
norvegia
gaz-system