Prăbușire a prețurilor și volumelor gazelor pe BRM. Prețul spot, de peste 2 ori mai ridicat decât cel plafonat

Prăbușire a prețurilor și volumelor gazelor pe BRM. Prețul spot, de peste 2 ori mai ridicat decât cel plafonat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 mar 2022

Prețul spot al gazelor naturale tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a ieftinit considerabil în mai puțin de o săptămână, acesta situându-se în prezent la un nivel de aproape 2,5 sub cel din ziua de 8 martie, când a atins maxime istorice, de aproximativ 1180 lei/MWh. Cu toate acestea, prețul este de peste 2 ori mai ridicat decât cel plafonat de guvern, preț la care furnizorii sunt obligați să-l factureze consumatorilor finali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nu numai prețurile s-au redus, ci și volumele tranzacționate. Astfel, dacă în ultima săptămână a lunii februarie se tranzacționau zilnic pe cele două piețe spot, cea pentru ziua următoare și cea intrazilnică, și 85 GWh (peste o pătrime din consumul intern din acel zile, de 435 GWh/zi), în ultimele zile nivelul volumelor a coborât la aproximativ 35 GWh (7,3% din consumul mediu din această perioadă, de aproximativ 480 GWh/zi)

În ceea ce privește prețurile, dacă gazul cu livrare în ziua următoare se tranzacționa pe 7 martie la un maxim istoric de 1182,7 lei/MWh, cel cu livrare în ziua de luni, 14 martie, a coborât cu 684,4 lei sau 57,9% la 498,3 lei/MWh.

Evoluția prețurilor PZU și intrazilnice ale gazelor tranzacționate pe BRM

Evoluția prețurilor PZU și intrazilnice ale gazelor tranzacționate pe BRM

O evoluție similară a avut-o și prețul intrazilnic al gazului, de la un nivel de 1175,7 lei pe 8 martie, acesta s-a micșorat cu 683,2 lei/MWh sau 58,1%, până la 492,5 lei pe 13 martie.

Interesant este că atât producție internă (de 235-237 GWh/zi), cât și importurile ( de aproximativ 100 GWh/zi) au rămas relativ constante în această perioadă, în timp ce consumul a crescut. Raportul dintre cerere și ofertă ar fi trebuit să pună o presiune pe preț, însă acesta s-a redus, nu a crescut, ceea ce sugerează că nivelurile ridicate ale prețurilor din perioada imediat următoare declanșării conflictului militar din Ucraina nu au fost fundamentate pe modificarea condițiilor de piață, ci pe panica actorilor, nu numai în România, ci în întreaga Europă.

Evoluția volumelor PZU și intrazilnice ale gazelor tranzacționate pe BRM

Evoluția volumelor PZU și intrazilnice ale gazelor tranzacționate pe BRM

Comparativ, actualul preț spot din România, de circa 99 euro/MWh, este cu 28 de euro sub cel de închidere de duminică de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, și cu peste 16 euro sub cel înregistrat în deschiderea zilei de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
pzu
intrazilnic
spot