Volumele de gaze tranzacționate pe piețele spot au atins un maxim istoric

Volumele de gaze tranzacționate pe piețele spot au atins un maxim istoric
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 feb 2022

Volumele de gaze tranzacționate pe cele 2 piețe spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au atins joi un nivel maxim istoric, de peste 67 GWh, reprezentând un procent de 13% din consumul intern, de 4 ori mai ridicat decât cel înregistrat în urmă cu un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În perioada similară a anului trecut, ponderea celor 2 piețe spot (pentru ziua următoare și intrazilnică) era, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), de 2,69% din total consum în februarie 2021, respectiv 3,38% în ianuarie 2021.

În septembrie, ultima lună cu date disponibile raportate de ANRE, ponderea volumului tranzacțiilor de pe cele 2 piețe în total consum era de 7,64%, la un consum însă mult mai redus, de 200 GWh/zi, comparativ cu cel actual, de 520 GWh/zi.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

În ultima perioadă se poate remarca o majorare în special al volumului de gaze tranzacționat pe piața intrazilnică, pe care rareori volumul depășea nivelul de 10 GWh/zi.

Joi, pe această piață s-au tranzacționat 36 GWh și la un preț mediu de 383 lei/MWh, de două ori mai redus decât cel înregistrat în urmă cu doar o săptămână, pe 26 ianuarie, în plină perioadă mai friguroasă, de 837 lei/MWh.

Cantitatea totală tranzacționată joi pe cele 2 piețe, pentru ziua următoare (31,1 GWh la un preț de 399 lei/MWh) și pe cea intrazilnică (36,2 GWh) reprezintă 30% din producția internă de aproximativ 230 GWh și 57% din importurile totale, de aproximativ 120 GWh.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Majorarea volumului de gaz tranzacționat pe piețele spot ar putea fi un semn că, în urma îmblânzirii vremii, situația de pe piața gazelor s-a mai calmat, cel puțin momentan. O perioadă mai friguroasă ar putea schimba din nou radical datele.

O parte din gazul tranzacționat pe aceste piețe ar putea fi de import. Prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, de exemplu, deși rezervările de capacitate lunare pentru februarie sunt de doar 10,5 GWh/zi, în ultimele zile au intrat în țară 24 GWh/zi în urma unor rezervări zilnice de capacitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
volume
spot
brm
pentru ziua următoare
intrazilnic
piețe