Premier Energy, deținută indirect de partenerul noului proprietar al PRO TV - amendă pentru abuz de poziție dominantă

Premier Energy, deținută indirect de partenerul noului proprietar al PRO TV - amendă pentru abuz de poziție dominantă
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2019

Compania Premier Energy, deținută indirect de fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și proaspăt nou proprietar al PRO TV, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro)  de către Consiliul Concurenței, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deținut licență de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania a recunoscut încălcarea legii și a beneficiat de o reducere a amenzii.

Un startup sprijinit de fondatorul Amazon a atras 100 milioane dolari pentru construcția unei centrale de fuziune nucleară CITEȘTE ȘI Un startup sprijinit de fondatorul Amazon a atras 100 milioane dolari pentru construcția unei centrale de fuziune nucleară

Prin efectul legislației specifice, Gaz Sud a deținut poziție de monopol pe piața distribuției de gaze naturale, aferentă celor 31 localități (situate în special în județul Ilfov) unde a deținut licență de distribuție.

În cadrul investigației declanșate în anul 2017, autoritatea de concurență a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepție a lucrărilor și de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferențiate în funcție de realizatorul lucrărilor de proiectare și de execuție a instalațiilor.

Proiectarea și execuția instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiții concurențiale, de către operatorii economici autorizați de ANRE și selectați de clientul final.

Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligația de a verifica și aviza proiectele de execuție a instalațiilor, de a recepționa lucrările și de a pune în funcțiune IUGN, pentru consumatorii din localitățile aflate în zonele sale de distribuție. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componența prețului total plătit de consumator.

Astfel, consumatorii care realizau proiectele și instalațiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepția lucrărilor și punerea în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, față clienții care apelau la alți operatori (concurenți) pentru realizarea proiectelor și instalațiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurențial, cu scopul înlăturării acestora de pe piață.

„Această politică tarifară discriminatorie pusă în practică de Gaz Sud a distorsionat concurența pe piața lucrărilor de proiectare și pe piața lucrărilor de execuție a IUGN în zonele sale de distribuție și, în același timp, a afectat 42 de consumatori, care au plătit mai mult pentru avizarea proiectelor, respectiv recepția și punerea în funcțiune a instalațiilorrealizate cu alte companii, fără o justificare obiectivă din punct de vedere economic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Amenda a fost aplicată distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al entității investigate, Gaz Sud, ca urmare a fuziunii prin absorbție realizate în 2017. Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii.

În același timp, Premier Energy SRL a acordat despăgubiri persoanelor prejudiciate, în valoare totală de 88.347,74 lei.

Profit.ro a anunțat că Premier Energy a preluat furnizarea în regim reglementat a gazelor naturale în orașul Otopeni.

Structura din spatele Premier Energy, fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și proaspăt nou proprietar al PRO TV, a mai preluat recent un distribuitor și furnizor de gaze naturale din România, de la o fostă mare companie de construcții din vestul țării, aflată de mai mulți ani în faliment.

La începutul anului trecut, Profit.ro anunța că fondul de investiții pregătește noi achiziții de firme românești din energie.

Acum, Emma Capital a preluat firma Amarad Distribuție, operatorul concesionar al rețelei de distribuție a gazelor naturale din orașul Șimleu Silvaniei și comuna Crasna din județul Sălaj. Amarad Distribuție asigură distribuția și furnizarea gazelor pentru circa 3.400 de clienți din cele două localități și operează o rețea de distribuție de 45 kilometri.

Achiziția a fost efectuată prin firma Ligatne Gas SRL a Emma Capital, la prețul de circa 4,4 milioane lei plus TVA. Cehii controlează prin intermediul Ligatne și principalul lor business din România, distribuitorul și furnizorul de gaze Premier Energy. Acesta a terminat anul trecut cu un rulaj de aproape jumătate de miliard de lei și un profit net de peste 27 milioane lei.

Achiziția a fost făcută în urma unei licitații organizate de acționarul unic al Amarad Distribuție, compania arădeană de construcții Amarad SA, intrată în faliment în 2015, pe vremuri unul dintre cei mai mari constructori din vestul României, specializat în lucrări industriale, inclusiv pentru instalații de transport și distribuție a gazelor. Amarad SA este controlată de mai multe zeci de acționari persoane fizice, la care se adaugă un fond de investiții administrat de compania olandeză de asset management Arcona Capital.

Cehii se află de peste 10 ani în proces de expansiune pe piața românească a distribuției și furnizării de gaze. Anul trecut, ei au cumpărat Covi Construct, distribuitorul și furnizorul de gaze din Voluntari, Ilfov, și au încercat să îl preia și pe cel din Otopeni, Otto Gaz.

De asemenea, Emma Capital, alături de firma de investiții înregistrată în Londra Duet Private Equity, a preluat anul acesta companiile de distribuție și furnizare a electricității din Republica Moldova.

Petr Kellner este cel mai bogat om de afaceri din Cehia, pe locul 73 la acest moment în clasamentul Forbes cu o avere de 14,6 miliarde dolari, în timp ce Jiří Šmejc era al 12-lea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de peste 750 milioane euro.

În ultimii 16 ani, Jiří Šmejc a fost unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală, dezvoltând grupul Home Credit Group, furnizor de credite, și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a intrat în acționariatul postul de televiziune NOVA din Cehia, intrând ulterior în parteneriat cu Kellner și ajungând că dețină o participație de 34% din TV Nova Group. În 2005, Jiří Šmejc și Petr Kellner au vândut TV NOVA către compania americană CME pentru aproximativ 1 miliard de dolari și și-au unificat toate celelalte active, în grupul PPF.

În 2012, Jiří Šmejc și Petr Kellner au convenit asupra divizării proprietății comune, iar Šmejc și-a înființat propriul grup de investiții, Emma, în care a fost de la bun început acționar majoritar, implicându-se în afaceri precum jocurile de noroc din Cehia, Grecia, Austria și Italia și fiind astăzi unul dintre cei mai importanți investitori de pe piața europeană a jocurilor de noroc. La rândul său, Kellner operează în România pe piața imobiliară, având prima achiziție în toamna anului 2016, când a preluat proiectul de birouri Metropolis Center de lângă sediul Guvernului, pentru o tranzacție, anunțată atunci de Profit.ro, de 50 milioane euro. În toamna anului trecut, Petr Kellner a semnat a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România.

Grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat luni un acord final pentru vânzarea către fondul de investiții PPF Group, controlat de Kellner. Anterior a fost anunțat că Petr Kellner a rămas singurul interesat de tranzacție. Tranzacția semnată acum este evaluată la 2,1 miliarde dolari. PPF va plăti 4,58 dolari pe acțiune, în numerar, acționarilor CME. Operațiunea este estimată să fie finalizată la jumătatea anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy
otto gaz
emma capital
furnizare gaze
distributie gaze
alimentare cu gaze otopeni
noul proprietar al pro tv
petr kellner
jiri smejc