Tranzacție: Fondul lui Jiri Smejc, unul dintre cei mai mari investitori în jocuri de noroc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și posibil proprietar PRO TV, cumpără o nouă companie în România

Tranzacție: Fondul lui Jiri Smejc, unul dintre cei mai mari investitori în jocuri de noroc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și posibil proprietar PRO TV, cumpără o nouă companie în România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 oct 2019

Fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia, a mai preluat un distribuitor și furnizor de gaze naturale din România, de la o fostă mare companie de construcții din vestul țării, aflată de mai mulți ani în faliment.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ULTIMA ORĂ NOURIEL ROUBINI, "DR. DOOM", VINE ÎN ROMÂNIA. DETALII AICI

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul anului trecut, Profit.ro anunța că fondul de investiții pregătește noi achiziții de firme românești din energie.

Acum, Emma Capital a preluat firma Amarad Distribuție, operatorul concesionar al rețelei de distribuție a gazelor naturale din orașul Șimleu Silvaniei și comuna Crasna din județul Sălaj. Amarad Distribuție asigură distribuția și furnizarea gazelor pentru circa 3.400 de clienți din cele două localități și operează o rețea de distribuție de 45 kilometri.

Achiziția a fost efectuată prin firma Ligatne Gas SRL a Emma Capital, la prețul de circa 4,4 milioane lei plus TVA. Cehii controlează prin intermediul Ligatne și principalul lor business din România, distribuitorul și furnizorul de gaze Premier Energy.

ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF

Ligatne a cumpărat integral acțiunile Amarad Distribuție SA, plus branșamente de gaz, echipamente, instalații și piese de mobilier ale companiei, care a terminat anul trecut cu un profit net de circa 430.000 lei, la o cifră de afaceri de 7,22 milioane lei.

Achiziția a fost în urma unei licitații organizate de acționarul unic al Amarad Distribuție, compania arădeană de construcții Amarad SA, intrată în faliment în 2015, pe vremuri unul dintre cei mai mari constructori din vestul României, specializat în lucrări industriale, inclusiv pentru instalații de transport și distribuție a gazelor. Amarad SA este controlată de mai multe zeci de acționari persoane fizice, la care se adaugă un fond de investiții administrat de compania olandeză de asset management Arcona Capital.

Premier Energy, principala companie deținută de Emma Capital în România, a terminat anul trecut cu un rulaj de aproape jumătate de miliard de lei și un profit net de peste 27 milioane lei.

Falimentul Thomas Cook: Cele 555 de agenții vor fi cumpărate de o companie rivală CITEȘTE ȘI Falimentul Thomas Cook: Cele 555 de agenții vor fi cumpărate de o companie rivală

Cehii se află de peste 10 ani în proces de expansiune pe piața românească a distribuției și furnizării de gaze.

Anul trecut, ei au cumpărat Covi Construct, distribuitorul și furnizorul de gaze din Voluntari, Ilfov, și au încercat să îl preia și pe cel din Otopeni, Otto Gaz.

De asemenea, Emma Capital, alături de firma de investiții înregistrată în Londra Duet Private Equity, a preluat anul acesta companiile de distribuție și furnizare a electricității din Republica Moldova.

Petr Kellner este cel mai bogat om de afaceri din Cehia, pe locul 73 la acest moment în clasamentul Forbes cu o avere de 14,6 miliarde dolari, în timp ce Jiří Šmejc era al 12-lea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de peste 750 milioane euro.

În ultimii 16 ani, Jiří Šmejc a fost unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală, dezvoltând grupul Home Credit Group, furnizor de credite, și fondul de investiții Emma.

În 1999, Jiří Šmejc a intrat în acționariatul postul de televiziune NOVA din Cehia, intrând ulterior în parteneriat cu Kellner și ajungând că dețină o participație de 34% din TV Nova Group.

În 2005, Jiří Šmejc și Petr Kellner au vândut TV NOVA către compania americană CME pentru aproximativ 1 miliard de dolari și și-au unificat toate celelalte active, în grupul PPF.

EXCLUSIV Un grup de firme în care a fost implicat și fratele șefului diviziei românești a companiei petroliere de stat din Azerbaijan vrea să preia rafinăria RAFO Onești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de firme în care a fost implicat și fratele șefului diviziei românești a companiei petroliere de stat din Azerbaijan vrea să preia rafinăria RAFO Onești

În 2012, Jiří Šmejc și Petr Kellner au convenit asupra divizării proprietății comune, iar Šmejc și-a înființat propriul grup de investiții, Emma, în care a fost de la bun început acționar majoritar, implicându-se în afaceri precum jocurile de noroc din Cehia, Grecia, Austria și Italia și fiind astăzi unul dintre cei mai importanți investitori de pe piața europeană a jocurilor de noroc.

La rândul său, Kellner operează în România pe piața imobiliară, având prima achiziție în toamna anului 2016, când a preluat proiectul de birouri Metropolis Center de lângă sediul Guvernului, pentru o tranzacție, anunțată atunci de Profit.ro, de 50 milioane euro.

În toamna anului trecut, Petr Kellner a semnat a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România.

La acest moment, Kellner a rămas singur în cursa pentru preluarea proprietarului PRO TV, într-o tranzacție estimată la 2 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
emma capital
premier energy
cel mai bogat om din cehia
ligatne gas
furnizor gaze
operator distributie gaze