Prețul energiei pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 140%, în mai 2021 față de anul trecut

Prețul energiei pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 140%, în mai 2021 față de anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2021

Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 289 lei pe MWh în luna mai 2021, cu 140,6% mai mult față de prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 120 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 696,9 milioane de lei, în creștere cu 188% față de mai 2020 (241,8 milioane de lei), scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

De asemenea, volumul tranzacțiilor a crescut cu 19,4%, până la 2.366.562 de MWh.

Cota de piață a PZU a fost de 54,8%, în creștere cu 9%. Cu alte cuvinte, peste jumătate din consumul net de energie al țării a fost tranzacționat pe PZU în luna mai.

Pe piața spot a OPCOM au fost înregistrați 366 de participanți, dintre care activi au fost 275.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare.

Din 2014, Piața pentru Ziua Următoare din România funcționează în regim cuplat cu piețele similare din Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
bursa