Prețul petrolului scade după încetarea grevei petroliștilor din Kuweit

Prețul petrolului scade după încetarea grevei petroliștilor din Kuweit
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 apr 2016

Prețul petrolului a pierdut aproape în integralitate câștigurile înregistrate în ședința de marți, acesta depreciindu-se miercuri dimineață cu aproximativ 3% în urma anunțului încheierii grevei angajaților din sectorul petrolier din Kuweit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul petrolului a coborât marți pentru prima dată în ultimele cinci zile cu 3,3%, ca urmare a reducerii producției din Kuweit cu 1,7 milioane de barili pe zi cauzată de o grevă de trei zile a angajaților din sectorul petrolier. Aceștia au protestat fiind nemulțumiți de reducerea salariilor și a subvențiilor acordate de guvernul statului din Orientul Mijlociu în urma prăbușirii prețului petrolului.

“Impactul ar fi fost unul considerabil, în cazul în care greva ar fi continuat. Ar fi redus semnificativ producția la nivel global”, a declarat Ric Spooner, analist la CMC Markets in Sydney, citat de Bloomberg.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) cu livrare în mai a scăzut miercuri dimineață cu 1,23 dolari, la 39,85 dolari pe baril, pentru ca apoi să revină la 40,14 dolari pe baril la ora 11:00 (ora României). Marți, WTI se apreciase cu 3,3%, ajungând la 41,08 dolari pe baril.

Petrolul Brent cu livrare în iunie pierduse și el 1,22 dolari sau 2,8%, fiind cotat la 42,81 dolari pe baril.

Petrolului s-a depreciat până marți timp de cinci zile consecutive în urma eșecului negocierilor principalilor producători, membri OPEC și nu numai, pentru un acord pe marginea plafonării producției la nivelul lunii ianuarie. Luni, prețul a scăzut cu numai puțin de 5%.

Deprecierile au survenit pe fondul unui sentiment pesimist în piață, confirmat de scăderea de vineri cu alte 3 procente a prețului țițeiului, înainte de eșecul negocierilor de duminică, cauzată de vestea neparticipării Iranului la întâlnirea de la Doha.

De altfel, acesta a fost și principalul motiv al rezultatului nefavorabil al negocierilor, Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, refuzând să semneze acordul de plafonare a producției fără ca Iranul să facă același lucru.

Iranul a refuzat să participe la întâlnirea de duminică, confirmându-și intenția de a-și majora producția cu peste un milion de barili pe zi, la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, recent ridicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
brent
kuweit
producție