Prețurile gazelor au crescut în Europa, pe fondul unei greve la operațiunile Chevron din Australia

Prețurile gazelor au crescut în Europa, pe fondul unei greve la operațiunile Chevron din Australia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2023

Prețurile gazelor din Europa au crescut puternic vineri, cu 10%, deoarece lucrătorii de la operațiunile din domeniul gazelor naturale ale Chevron din Australia au intrat în grevă, stârnind temeri că o oprire prelungită a producției ar putea reduce livrările globale, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acțiunea sindicală de la proiectele Gorgon și Wheatstone din Australia de Vest urmează discuțiilor zilnice din această săptămână pentru a încerca să se ajungă la un acord, scrie News.ro.

Parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro furat bucată cu bucată. Panouri solare vândute de hoți pe internet CITEȘTE ȘI Parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro furat bucată cu bucată. Panouri solare vândute de hoți pe internet

În cele din urmă, negocierile nu au reușit, totuși, să rezolve o dispută de lungă durată cu privire la salarii și securitatea locurilor de muncă.

În prezent, nu sunt programate alte discuții între gigantul energetic american Chevron și sindicatele care reprezintă lucrătorii de la proiectele de gaze naturale lichefiate.

Opriri ale activităților, de până la 11 ore, sunt programate să continue până joi, moment în care acțiunea de protest este gata să ajungă la o grevă totală de două săptămâni.

Prețul gazelor pe termen de o lună la hubul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a fost tranzacționat vineri în creștere cu aproximativ 10%, la 36 de euro (38,50 USD) per megawat oră.

”Din păcate, în urma numeroaselor întâlniri și sesiuni de conciliere în fața Comisiei de lucru echitabil, rămânem separați în termeni cheie”, a spus un purtător de cuvânt al Chevron Australia.

VIDEO Prima gară din România cu panouri fotovoltaice monocristaline CITEȘTE ȘI VIDEO Prima gară din România cu panouri fotovoltaice monocristaline

Comisia de lucru echitabil se referă la tribunalul independent de relații la locul de muncă din Australia, care a mediat discuțiile.

Chevron Australia a adăugat că sindicatele au solicitat termeni pe care i-au considerat că sunt „de deasupra și dincolo” de termenii echivalenți cu alții din industrie, fără a oferi detalii suplimentare.

Temerile de grevă în Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de GNL din lume, au urcat recent prețurile gazelor din Europa, iar analiștii se așteaptă ca volatilitatea pieței să persiste pe termen scurt.

Prețurile gazelor europene au crescut la aproximativ 43 de euro luna trecută, dar ulterior câștigurile s-au temperat, deoarece cele două părți au căutat să găsească o soluție pe cale amiabilă.

Contractul TTF rămâne cu mult sub vârful extraordinar din vara trecută, de peste 300 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
europa