Prețurile petrolului au atins maximul ultimelor șase luni, anticipând eliminarea derogărilor de la sancțiunile SUA împotriva Iranului

Prețurile petrolului au atins maximul ultimelor șase luni, anticipând eliminarea derogărilor de la sancțiunile SUA împotriva Iranului
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2019

Prețurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel in ultimele șase luni, Statele Unite fiind pe cale să anunțe că toți cumpărătorii trebuie să pună capăt importurilor de țiței iranian, în caz contrar riscând să fie penalizați, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu până la 3,3%, la 74,31 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după data de 1 noiembrie, revenind ulterior la 73,63 dolari pe baril, fiind totuși  cu 2,3% peste închiderea precedentă, scrie News.ro.

Prețul petrolului  West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a avansat cu până la 2,9%, la 65,87 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 31 octombrie. Ulterior, petrolul WTI a fost tranzacționat la 65,5 dolari pe baril, cu 2,3% peste închiderea anterioară.

Oficiali: Platforma petrolieră maritimă Gloria nu mai prezintă siguranță și nu mai poate fi utilizată CITEȘTE ȘI Oficiali: Platforma petrolieră maritimă Gloria nu mai prezintă siguranță și nu mai poate fi utilizată

Informația că Statele Unite se pregătesc să anunțe luni că actualii cumpărători de petrol iranian nu vor mai primi derogări de la sancțiuni a fost publicată prima oară duminică, de Washington Post.

Potrivit unor doi reprezentanți ai Departamentului de Stat, citați de un jurnalist al Washington Post, secretarul de Stat Mike Pompeo va anunța că începând cu data de 2 mai Departamentul de Stat nu va mai acorda derogări de la sancțiuni oricărei țări care importă țiței sau condensat iranian.

O persoană apropiată situației a confirmat pentru Reuters că informația este corectă, cu toate că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze.

Înainte de reintroducerea sancțiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul OPEC, cu o producție de aproape 3 milioane de barili de petrolpe zi, dar în aprilie exporturile sale au coborât sub 1 milion de barili de petrol pe zi, potrivit datelor firmei de analiză Refinitiv.

Statele Unite au reintrodus sancțiunile împotriva Iranului după ce președintele Donald Trump s-a retras unilateral din acordul nuclear convenit în 2015 de șase state occidentale cu Teheranul.

Washingtonul a acordat totuși derogări unor șase state, majoritatea din Asia, pentru o perioadă de șase luni.

Cei mai mari cumpărători de petrol Iranian sunt China și India, care au susținut prelungirea derogărilor.

Coreea de Sud este un cumpărător major de condensat iranian, care este o formă de țiței ultra-ușor de care depinde în mare măsură industria sa de rafinare și petrochimică.

Eliminarea derogărilor va reduce oferta de petrol pe o piață deja limitată de sancțiunile SUA împotriva Iranului și Venezuelei.

În plus, OPEC și alți producători mondiali de petrol au redus deja livrările, de la începutul anului, pentru a echilibra cererea și oferta.

În consecință, prețurile petrolului Brent au crescut cu peste o treime în acest an, iar cel al petrolului WTI cu peste 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret