Prețurile petrolului au crescut cu 3%, la cele mai ridicate niveluri din această lună

Prețurile petrolului au crescut cu 3%, la cele mai ridicate niveluri din această lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2023

Prețurile petrolului au crescut cu 3% marți, la cele mai ridicate niveluri din această lună, din cauza altor atacuri asupra navelor din Marea Roșie, care au provocat temeri de întreruperi ale transportului maritim, și a speranțelor de reduceri ale ratelor dobânzilor, care ar putea stimula creșterea economică și cererea de combustibil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,41 dolari, sau cu 3,1%, la 81,48 dolari pe baril, scrie News.ro.

O nouă escrocherie „înflorește” în România. „Combinatorul” pentru branșarea la rețeaua de gaz CITEȘTE ȘI O nouă escrocherie „înflorește” în România. „Combinatorul” pentru branșarea la rețeaua de gaz

Prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,36 dolari, sau cu 3,2%, la 75,92 dolari.

Creșterea prețurilor, în tranzacții reduse, unele piețe fiind închise de sărbători, s-a adăugat la câștigurile de săptămâna trecută, de aproximativ 3%, după ce atacurile rebelilor yemeniți Houthi asupra navelor au îngrijorat investitorii, în timp ce conflictul Israel-Hamas nu arată niciun semn de relaxare.

Există o mulțime de tensiuni geopolitice astăzi în ceea ce privește Orientul Mijlociu... și au dat o oarecare neliniște aici pentru securitatea tranzitului petrolului și a altor mărfuri”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC.

Explozii în Marea Roșie, în largul coastei Yemenului, au fost raportate marți, după ce au fost observate aeronave fără pilot și rachete în două incidente separate, a declarat o autoritate maritimă britanică.

Un ministru israelian a sugerat marți că țara a ripostat în Irak, Yemen și Iran pentru atacurile efectuate împotriva sa, în timp ce războiul cu militanții palestinieni conduși de Hamas din Fâșia Gaza se extinde și în alte zone ale regiunii.

În ciuda preocupărilor legate de Orientul Mijlociu și redirecționarea navelor, aprovizionarea efectivă nu a fost încă afectată.

Maersk a anunțat duminică reluarea rutelor de transport prin Marea Roșie, atenuând într-o oarecare măsură îngrijorările.

VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca "un cadou de Crăciun"

Companiile de transport maritim încetaseră să trimită nave prin Marea Roșie și impuneau suprataxe pentru redirecționarea navelor.

Marea Roșie se conectează cu Canalul Suez, o rută majoră de transport maritim folosită pentru aproximativ 12% din comerțul global.

Compania germană Hapag-Lloyd va decide miercuri cum va proceda cu rutele sale prin Marea Roșie, după ce a suspendat transporturile acolo, a declarat marți un purtător de cuvânt.

Separat, agenția de supraveghere nucleară a ONU a declarat că Iranul a inversat o încetinire de luni de zile a ritmului cu care îmbogățește uraniul până la o puritate de până la 60%, aproape de calitatea necesară pentru producerea de arme.

Războiul Israelului împotriva Hamas din Gaza va dura probabil multe luni, a declarat marți șeful militar al țării, Herzi Halevi.

Petrolul a găsit, de asemenea, sprijin din așteptările că Fed va reduce ratele dobânzilor anul viitor.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile împrumuturilor de consum, ceea ce poate stimula creșterea economică și cererea de petrol.

Indicele dolarului a scăzut marți, fiind aproape de un minim al ultimelor cinci luni, de 101,42, atins vineri.

Un dolar mai slab face ca petrolul, al cărui preț este stabilit în dolari, să fie mai puțin costisitor pentru investitorii care dețin alte valute, stimulând cererea.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret