Prețurile petrolului au crescut cu 4%, impulsionate de slăbiciunea dolarului și estimările AIE privind creșterea cererii

Prețurile petrolului au crescut cu 4%, impulsionate de slăbiciunea dolarului și estimările AIE privind creșterea cererii
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Prețurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, extinzând câștigurile din sesiunea precedentă, impulsionate de slăbiciunea dolarului și estimările Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) privind cererea de petrol pentru anul viitor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3 dolari, sau cu 4%, la 77,26 dolari pe baril, scrie News.ro.

Liniile Aeriene Române, noua companie aviatică propusă în România. Cui vor fi ofertate cursele CITEȘTE ȘI Liniile Aeriene Române, noua companie aviatică propusă în România. Cui vor fi ofertate cursele

Țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) fost cotat în creșetere cu 2,89 dolari, sau cu 4,2%, la 72,36 dolari.

Piața și-a revenit după ce a scăzut miercuri la un minim al ultimelor aproape șase luni.

Consumul mondial de petrol va crește cu 1,1 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, a declarat AIE într-un raport lunar, estimarea fiind mai mare cu 130.000 de barili pe zi față de prognoza anterioară, agenția invocând o îmbunătățire a perspectivelor pentru Statele Unite și prețuri mai scăzute ale petrolului.

Estimarea pentru 2024 este mai puțin de jumătate din prognoza Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

O scădere a dolarului, după ce banca centrală a SUA a semnalat miercuri costuri mai mici ale împrumuturilor pentru 2024, a impulsionat de asemenea prețurile.

Dolarul a scăzut joi la un nou minim al ultimelor patru luni, după ce ultimele previziuni economice ale Rezervei Federale din SUA au indicat că ciclul de creștere a ratei dobânzii de referință probabil s-a încheiat, iar în 2024 vor veni costuri de împrumut mai mici.

"Evident că starea de spirit pentru petrol s-a schimbat dramatic. Unul dintre principalii catalizatori pentru eliminarea volatilității din piață a fost Rezerva Federală", a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile împrumuturilor de consum, ceea ce poate stimula creșterea economică și cererea de petrol.

Un dolar mai slab face petrolul mai puțin scump pentru cumpărătorii străini.

Între timp, Banca Centrală Europeană a respins joi așteptările privind reducerile iminente ale ratelor dobânzilor, reafirmând că costurile îndatorării vor rămâne la niveluri record, în ciuda așteptărilor inflaționiste mai scăzute.

Investitorii în petrol vor intra în 2024 cu îngrijorări mari cu privire la încetinirea creșterii economice și la supraoferta, în timp ce tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea declanșa volatilitatea prețurilor.

Valoarea contractelor Brent de referință a fost în medie de aproximativ 80 de dolari pe baril în acest an. Un sondaj Reuters format din 30 de previziuni ale economiștilor și analiștilor arată că țițeiul Brent va avea un preț mediu de 84,43 dolari pe baril în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret