Prețurile petrolului au urcat la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă

Prețurile petrolului au urcat la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2024

Prețurile petrolului au urcat marți la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă, în timp ce traderii au evaluat modul în care recentele atacuri ale Ucrainei asupra rafinăriilor rusești ar afecta livrările globale de petrol, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate pentru livrare în aprilie au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie, avansând cu 94 de cenți sau cu 1,1%, până la 83,66 dolari pe baril, scrie News.ro

CATL, producătorul chinez de baterii de care cei mai mulți oameni nu au auzit niciodată, stârnește îngrijorări în SUA CITEȘTE ȘI CATL, producătorul chinez de baterii de care cei mai mulți oameni nu au auzit niciodată, stârnește îngrijorări în SUA

Prețul țițeiului Brent, de referință la nivel global, a crescut cu 62 de cenți, sau cu 0,7%, la 87,51 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din 3 noiembrie.

Ucraina a intensificat atacurile asupra infrastructurii petroliere ruse în acest an, cel puțin șapte rafinării fiind vizate de drone chiar în această lună.

Atacurile au oprit 7%, sau aproximativ 370.500 de barili pe zi, din capacitatea de rafinare a Rusiei, arată calculele Reuters.

Deși activitatea de rafinare mai scăzută a dus la o creștere a exporturilor rusești de țiței, aceasta ar putea duce și la reduceri ale producției de țiței, deoarece țara se confruntă cu constrângeri de stocare, a declarat analistul energetic al StoneX Alex Hodes.

Pe baza calculelor lui Hodes, atacurile asupra rafinăriilor rusești ar putea duce la o scădere de aproximativ 350.000 bpd a livrărilor globale de petrol și ar putea crește prețurile țițeiului din SUA cu 3 dolari pe baril.

Chiar dacă atacurile nu duc la o pierdere directă a ofertei de țiței rusești, există totuși un efect de propagare pentru prețul petrolului din cauza creșterii marjelor produselor rafinate, a scris luni analistul SEB Research Bjarne Schieldrop.

Petrolul a câștigat sprijin din scăderea exporturilor de țiței din Arabia Saudită și Irak, precum și din semnele unei cereri mai puternice și ale creșterii economice în China și SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret