Prețurile petrolului cresc, după ce Arabia Saudită și Rusia și-au confirmat planurile privind reducerea ofertei

Prețurile petrolului cresc, după ce Arabia Saudită și Rusia și-au confirmat planurile privind reducerea ofertei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 nov 2023

Cotațiile petrolului au crescut după ce Arabia Saudită și Rusia au reiterat că își vor menține oferta redusă până la finele anului, privând piața globală de un volum combinat de peste 1 milion de barili de țiței pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderii alianței OPEC+ au anunțat planurile în declarații oficiale separate duminică. Riadul și-a redus, în iulie, producția zilnică de țiței cu 1 milion de barili, iar Moscova a transmis că va continua să își restrângă exporturile cu 300.000 de barili pe zi, pe lângă tăierile de producție agreate anterior cu ceilalți membrii OPEC+.

"Credem că aceste reduceri voluntare ale ofertei sunt susceptibile de a fi prelungite până în primul trimestru din 2024 - având în vedere cererea de petrol mai slabă din punct de vedere sezonier la începutul fiecărui an, preocupările actuale legate de creșterea economică și obiectivul producătorilor și al OPEC+ de a sprijini stabilitatea și echilibrul pieței petroliere", a comentat Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS Group, citat de Bloomberg.

Tranzitul de gaze din România către Ucraina a fost sistat. Care sunt cauzele și consecințele CITEȘTE ȘI Tranzitul de gaze din România către Ucraina a fost sistat. Care sunt cauzele și consecințele

În jurul orei 14:00 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 86,06 dolari/baril, în creștere cu 1,4% față de referința de vineri. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) se aprecia cu 1,5%, la 81,72 dolari/baril.

Ambele sortimente au scăzut cu peste 6% săptămâna trecută, în contextul în care preocupările legate de aprovizionare cauzate de tensiunile din Orientul Mijlociu s-au diminuat.

Prețurile au fluctuat în ultimele săptămâni, pe fondul îngrijorărilor că războiul dintre Israel și Hamas ar putea escalada într-o conflagrație regională mai amplă, cu implicarea Iranului, un furnizor major de țiței.

Extinderea conflictului ar putea determina Arabia Saudită și Rusia să își revizuiască reducerile planificate, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care a avertizat asupra riscurilor pe care prețurile ridicate ale combustibililor le prezintă pentru inflație și pentru economia mondială.

Cu toate acestea, pentru moment, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi par hotărâți să limiteze în continuare aprovizionarea.

Potrivit calculelor Bloomberg Economics, Arabia Saudită ar putea avea nevoie ca prețurile țițeiului să crească până la 100 de dolari/barili, pentru a-și finanța proiecte costisitoare, cum ar fi orașul futurist Neom și achizițiile de fotbaliști și jucători de golf de profil înalt pentru francizele sportive naționale.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, are nevoie de veniturile din petrol pentru a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
etrol
cotatii petrol
preturi petrol
arabia saudita
rusia
opec+
reduceri productie petrol