Prețurile spot din România, sub cele din Italia și apropiate de cele din Germania, în pofida reviziei de la Cernavodă

Prețurile spot din România, sub cele din Italia și apropiate de cele din Germania, în pofida reviziei de la Cernavodă

Prețurile pentru ziua următoare (marți) la energie electrică din Europa (euro/MWh, Sursa: EnergyLive,)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 mai 2021

România nu avea marți cele mai ridicate prețuri medii pentru ziua următoare (PZU) la energie electrică din Europa în pofida faptului că producția Nuclearelectrica este la jumătate din capacitate în urma intrării în revizie programată a uneia dintre cele 2 unități ale companiei. Statele din centrul și sudul Europei, în special Italia, Slovenia, Croația și Serbia au prețuri medii cu până la 4 euro/MWh superioare celui din România, iar Germania, un preț mediu cu doar 6 cenți sub cel de pe OPCOM, operatorul pieței autohtone.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marți dimineața, România importa aproximativ 1.000 MW sau 16,6% din nivelul producției de circa 6.000 MW pentru acoperirea unui consum de 7000 MW.

Cu toate acestea, România nu avea cel mai ridicat preț orar (pentru intervalul 8:00-9:00). Dacă în România, în urma licitației de luni, fusese stabilit un preț pentru acest interval orar de 86,72 euro/MWh, în cazul statelor din sudul și centrul Europei, în special Italia și Germania, prețul energiei electrice se situa la 93,37 euro/MWh, ceea ce sugerează că presiunea asupra prețului de pe piețele integrate din spațiul european vine în prezent din partea cererii din Italia, dar și din statele foste membre ale Iugoslaviei (Croația, Slovenia și Serbia).

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Prețul mediu pentru energia furnizată în ziua următoare (marți) este în România de 72,23 euro/MWh, identic cu cel din Ungaria, cu care România este cuplată.

În Germania, Franța, Olanda și Belgia, prețul mediu este doar cu 6 eurocenți sub cel din România, 72,17 euro/MWh.

În Italia, în schimb, prețul mediu al unui MWh este de 76,36 euro, iar în Slovenia și Croația, de 72,52 euro. În Serbia, el este superior cu un euro față de cel din România, de 73,25 euro.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Prețuri mai reduse sunt înregistrate în Portugalia și Spania, de 54,05 euro/MWh, Polonia (64,9 euro/MWh) și Grecia (68,54 euro/MWh).

În weekend însă, când, pe lângă unitatea de la Cernavodă, și centrala OMV Petrom de la Petrobrazi a funcționat la jumătate de capacitate, cererea din România a influențat prețurile europene. Duminică, în timp ce în anumite intervale orare, prețurile din UE, în special Germania, erau negative (producătorii, în special cei de energie eoliană, plăteau furnizorii pentru a le prelua producția, costurile cu oprirea acesteia fiind superioare), în România prețul orar al energiei a fost de minimum 1,98 euro/MWh și de maxim 80 euro/MWh.

Prețuri de peste 430-440 lei/MWh pe intervalurilor orare cu cerere ridicată (dimineața și, mai ales, seara) nu sunt o noutate în ultima perioadă în România, ele fiind înregistrate și săptămâna trecută, când atât Nuclearelectrica, cât și Petrobrazi, funcționau la capacitate maximă.

Între timp, începând cu dimineața zilei de marți, centrala de la Petrobrazi a început să funcționeze aproape de capacitatea maximă, ceea ce a redus presiunea pe importuri, și prețul din România a coborât inclusiv sub cele din Germania.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Dincolo de raportul dintre cerere și ofertă din diferitele state membre (în special cele din sud-estul Europei, unde există un deficit de capacități de producție), prețurile din UE sunt influențate în principal de evoluția prețului certificatelor de emisii de CO2, care recent au depășit prețul de 50 de euro pe tonă, pentru prima dată de la lansarea acestei piețe în Europa, în 2005. Cum prețul pieței este impus de producătorul cu cele mai scumpe costuri cu certificatele CO2 (centralele pe cărbune), tendința de scumpire a energiei din UE, inclusiv România, va continua.

Potrivit Reuters, pentru ca tehnologia bazată pe hidrogen verde să devină competitivă, prețul certificatelor achitate de producătorii poluatori vor trebui să se dubleze, să ajungă la 91-100 euro/MWh. Iar această majorare va fi achitată, într-o formă sau alta (fie direct, prin factură, fie indirect, prin subvenții sau prin prețuri mai ridicate achitate pe bunurile produse în UE) de consumatorii finali. 

viewscnt
Afla mai multe despre
revizie
cernavodă
petrobrazi
prețuri
spot
pzu
germania
italia