Primăria unei comune din Galați trebuie să achite către OMV Petrom aproape 6,2 milioane de lei, bugetul comunei pentru următorii 4 ani

Primăria unei comune din Galați trebuie să achite către OMV Petrom aproape 6,2 milioane de lei, bugetul comunei pentru următorii 4 ani
scris 12 iul 2017

Primăria comunei gălățene Țepu este obligată să achite către OMV Petrom aproximativ 6,2 milioane lei, în urma unor sentințe judecătorești, după ce, susține actualul primar, fosta administrație locală a modificat unilateral contractul de închiriere pentru o serie de obiective și a impus companiei în mod ilegal taxe de foraj și exploatare. Primăria nu deține acești bani, suma reprezentând bugetul comunei pentru următorii patru ani.

Primarul comunei Țepu, Călin Rugină (PSD), a declarat, miercuri, că Primăria datorează companiei OMV aproape 6,2 milioane de lei, în urma unor sentințe judecătorești cu titlu executoriu, scrie News.ro.

”Petrom are aici niște obiective de exploatare, aveau un contract de închiriere și li s-a mărit chiria în mod unilateral, printr-o hotărâre de Consiliu Local, de fosta administrație. S-au impus și taxe de foraj și exploatare în mod ilegal. Nu spun eu, spune instanța. Au mers în instanță și au câștigat toate procesele. La un contract de închiriere, nu ai voie să majorezi chiria în mod unilateral. Ai făcut un contract de închiere, ai semnat și trebuie să îl respecți. Avem de plătit aproape 6,2 de miliarde de lei care au fost încasați abuziv", a spus Călin Rugină.

El a precizat că OMV Petrom are mai multe obiective de exploatare pe teritoriul comunei, fiind vorba, în principal, despre drumuri, sonde și careuri de sonde.

Primarul spune că nu are bani la buget să plătească această sumă care ar trebui achitată luna viitoare, iar vina o poartă fosta administrație locală condusă, până în 2012, de primarul Daniel Țuchel (PNL) și ulterior de soția acestuia, până în 2016.

Sistemul exproprierilor va fi schimbat, instanțele vor soluționa cererea de suspendare a procedurii în doar 3 zile CITEȘTE ȘI Sistemul exproprierilor va fi schimbat, instanțele vor soluționa cererea de suspendare a procedurii în doar 3 zile

”Este bugetul consolidat pe 4 ani și jumătate sau bugetul din încasări pe 10-12 ani. În urma negocierilor sperăm să ne mai păsuiască, altfel, ne blocăm toată activitatea. Este moștenirea lăsată de familia de primari. Nu am vrut să mă plâng, dar nu am ce să fac. Dacă e sentință definitivă și executorie ce apel sa facem? Dacă făceam recurs, a doua zi îmi blocau conturile", a spus primarul.

În replică, fostul primar al comunei Țepu, Daniel Țuchel, spune că actuala adminsitrație poate să conteste în instanță deciziile judecătorești.

”Discutăm despre neștiință. Când ai un litigiu cu cineva, te duci și faci contestație. Ne plângem că suntem faliment, dar nu facem recurs la soluție. Nu te oprește nimeni să demarezi o nouă executare. Curtea de Conturi va veni în control și, când va constata că nu ai făcut recurs, îți cam va imputa banii. Este hotărâre de Guvern care spune ca tu, autoritate publică locală, să parcurgi toate etapele. Nu ai voie să nu faci recurs, că nu vrei tu, și atunci Curtea de Conturi va imputa banii. Eu am perceput o chirie pe care OMV a plătit-o până anul trecut, iar anul trecut, printr-o înțelegere suspectă cu primarul, s-a renunțat la acest contract, iar executarea silită a avut loc pe taxa de foraje și exacvări care e prevăzută de Codul Fiscal", a afirmat fostul primar.

Actualul primar al comunei Țepu a afirmat că a informat autoritățile județene și centrale și spune că singura soluție pentru achitarea sumei datorate către OMV Petrom o reprezintă un ajutor financiar de la Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
primaria tepu