Primăriile vor mai putea subvenționa încă 5 ani încălzirea centralizată a populației. Câte miliarde se estimează că vor fi necesare

Primăriile vor mai putea subvenționa încă 5 ani încălzirea centralizată a populației. Câte miliarde se estimează că vor fi necesare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 iun 2023

Primăriile îi vor mai putea subvenționa încă 5 ani din bugetele locale, până în vara lui 2028, pe operatorii sistemelor centralizate de încălzire, pentru menținerea unui preț de facturare al gigacaloriei pentru populație mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme, potrivit unui document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Astfel, se are în vedere prelungirea până pe 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locale pot acorda astfel de subvenții. În caz contrar, schema ar urma să expire la finalul lunii în curs. Precedenta prelungire a fost aprobată în vara lui 2021.

TAROM, încă un an pe pierderi. Când va reveni pe profit DOCUMENT CITEȘTE ȘI TAROM, încă un an pe pierderi. Când va reveni pe profit DOCUMENT

Valoarea totală a subvențiilor ce ar urma să fie acordate în perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2028 este estimată la 4,75 miliarde lei.

Subvențiile sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței.

Florența vrea să interzică Airbnb în centrul orașului. Criza locuințelor din Italia și protestele studenților CITEȘTE ȘI Florența vrea să interzică Airbnb în centrul orașului. Criza locuințelor din Italia și protestele studenților

Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.

După cum a relatat Profit.ro, Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, cel mai mare din țară, avea la data de 22 mai datorii de peste 1 miliard de lei față de producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), din care mai mult de 800 milioane lei cu scadența depășită. Datoriile s-au acumulat ca urmare a întârzierilor înregistrate de către Primăria Capitalei la plata subvențiilor pentru acoperirea diferenței dintre prețul reglementat practicat de Termoenergetica și cel de furnizare, redus, facturat consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
subvenții încălzire centralizată
subvenții preț gigacalorie
căldură apă caldă
scumpire gigacalorie
pierderi termoficare