Producătorii de petrol ar putea fi nevoiți să-și reconsidere politicile de producție în urma unei redresări a cererii în China

Producătorii de petrol ar putea fi nevoiți să-și reconsidere politicile de producție în urma unei redresări a cererii în China
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2023

Producătorii de petrol ar putea fi nevoiți să-și reconsidere politicile de producție în urma unei redresări a cererii în China, al doilea consumator de petrol din lume, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

China, cel mai mare importator de țiței din lume și al doilea mare cumpărător de gaze naturale lichefiate, a devenit în 2023 cel mai mare factor de nesiguranță pe piețele globale de petrol și gaze, deoarece investitorii pariază pe viteza redresării sale după ce Beijingul a ridicat restricțiile legate de COVID, în decembrie, scrie News.ro.

VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs în Turcia. Seismul a durat aproape un minut CITEȘTE ȘI VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs în Turcia. Seismul a durat aproape un minut

”Ne așteptăm ca aproximativ jumătate din creșterea cererii globale de petrol din acest an să vină din China”, a declarat Birol pentru Reuters, în marginea conferinței din India Energy Week.

El a adăugat că cererea de combustibil pentru avioane din China explodează, punând presiune în creștere asupra cererii.

”Dacă cererea crește foarte puternic, dacă economia chineză revine, atunci va fi nevoie, din punctul meu de vedere, ca țările OPEC+ să se uite la politicile lor (de producție),” a spus Birol.

Grupul de producători OPEC+ a înfuriat Statele Unite și alte țări occidentale, în octombrie, când a decis să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023, în loc să pompeze mai mult pentru a reduce prețurile combustibililor și a ajuta economia globală, așa cum a sfătuit SUA.

Birol a spus că speră ca o astfel de situație să nu se repete și că OPEC+, care include membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, va reveni la un rol constructiv pe piață, pe măsură ce cererea se îmbunătățește.

OPEC+ a confirmat politica actuală de producție a grupului la o întâlnire de miercurea trecută, lăsând în vigoare reducerile de producție convenite anul trecut.

Separat, Birol a spus că plafonarea prețurilor petrolului rusesc a redus probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30%, în ianuarie, sau cu aproximativ 8 miliarde de dolari, comparativ cu un an înainte.

Țările din G7, Comisia Europeană și Australia au aprobat săptămâna aceasta un plafon de 100 de dolari pe baril pentru motorină și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru produsle mai ieftine, cum ar fi păcura, începând cu 5 februarie.

Măsura a urmat unei măsuri similare pe care au implementat-o la 5 decembrie, care exclude asigurările maritime, finanțarea și intermedierea vânzărilor țițeiului rusesc marin, cu excepția cazului în care acesta este vândut sub un plafon de preț de 60 de dolari.

Birol a spus că piețele de combustibil s-ar putea confrunta cu dificultăți pe termen scurt, pe măsură ce rutele comerciale globale ”se reconfigurează” pentru a include Europa, folosind mai multe importuri din China, India, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

Acest lucru ar putea forța alte piețe, cum ar fi America Latină, să caute importuri alternative, a spus el.

Europa a decis să pună capăt importurilor de combustibil rafinat din Rusia, începând de duminică.

Birol a spus totuși că echilibrul pieței de combustibil s-ar putea îmbunătăți din a doua jumătate a anului, pe măsură ce va fi adaugată mai multă capacitate de rafinare la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
china