Profitul Gazprom a crescut de 15 ori în anul izbucnirii crizei gazelor în Europa

Profitul Gazprom a crescut de 15 ori în anul izbucnirii crizei gazelor în Europa
scris 28 apr 2022

Gigantul rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, deținător al monopolului pe exporturile de gaze ale Rusiei și una din principalele surse de venituri bugetare ale regimului Putin de la Kremlin, a înregistrat anul trecut un profit net record calculat după standarde IFRS de 2.093 miliarde de ruble (28,4 miliarde dolari, la cursul mediu de schimb din 2021), de 15 ori mai mare față de cel de 135,3 miliarde ruble obținut în 2020 (echivalentul a 1,9 miliarde dolari).

Gazprom semnalase încă din ianuarie că se așteaptă la un câștig-record pe anul trecut, în principal ca urmare a majorării galopante, fără precedent, a prețurilor de pe piețele angro de profil din Europa. Scumpirile, care persistă în continuare, au fost puse de clienții din UE și pe seama reducerii drastice, aproape de zero, a livrărilor gigantului rus pe bază de tranzacții spot și a nerefacerii de către acesta a stocurilor din depozitele sale subterane europene de înmagazinare, după iarna 2020-2021.

Elon Musk spune că va cumpăra Coca-Cola pentru a pune ... \ CITEȘTE ȘI Elon Musk spune că va cumpăra Coca-Cola pentru a pune ... "cocaina înapoi în suc"

Veniturile totale ale Gazprom s-au majorat cu 62% în 2021, la 10.241 miliarde ruble (circa 139 miliarde dolari), sumă ce reprezintă de asemenea un record absolut pentru grupul rus.

Anterior, compania anunțase că exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostei URSS au crescut în 2021 cu 5,8 miliarde de metri cubi, la 185,1 miliarde de metri cubi. Rușii au precizat atunci că și-au îndeplinit toate obligațiile contractuale pentru livrările în Europa și că au majorat în 2021 exporturile către Germania cu 10,5%, către Turcia cu 63% și către Italia cu 20,3%.

Dacia Sandero pierde locul 1 în Europa. Dacia Spring a ajuns din urmă Renault Zoe și VW ID.4 CITEȘTE ȘI Dacia Sandero pierde locul 1 în Europa. Dacia Spring a ajuns din urmă Renault Zoe și VW ID.4

Producția de gaze naturale a Gazprom a crescut cu 62,2 miliarde de metri cubi în 2021, până la 514,8 miliarde de metri cubi, fiind cea mai mare din ultimii 13 ani.

Compania rusă a suspendat din 27 aprilie fluxurile de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări au refuzat să plătească livrările în ruble.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar