Exxon Mobil a declarat situație de forță majoră la exploatarea sa petrolieră Sahalin-1 din Rusia

Exxon Mobil a declarat situație de forță majoră la exploatarea sa petrolieră Sahalin-1 din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2022

Exxon Mobil a declarat că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas, a declarat forță majoră pentru operațiunile sale din Sahalin-1, unde a devenit din ce în ce mai dificil să livreze țiței din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul Sahalin-1 produce țiței rusesc Sokol în largul coastei insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei, exportând aproximativ 273.000 de barili pe zi, în principal în Coreea de Sud și către alte destinații, inclusiv Japonia, Australia, Thailanda și Statele Unite, scrie News.ro.

INFOGRAFICE Nivel record al exportului de țiței rusesc prin Marea Neagră, în pofida sancțiunilor. 40% a ajuns în România și Bulgaria CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Nivel record al exportului de țiței rusesc prin Marea Neagră, în pofida sancțiunilor. 40% a ajuns în România și Bulgaria

Exxon a declarat la 1 martie că va renunța la active de aproximativ 4 miliarde de dolari și va întrerupe toate operațiunile sale în Rusia, inclusiv la Sahalin 1, după invazia Moscoveiîn Ucraina pe 24 ianuarie.

Producătorul de petrol ia măsuri pentru a părăsi Sahalin 1, ceea ce include abordarea obligațiilor contractuale și comerciale, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Julie King, într-un răspuns scris.

”În calitate de operator al Sahalin 1, avem obligația de a asigura siguranța oamenilor, protecția mediului și integritatea operațiunilor”, a spus King.

De asemenea, Exxon și-a redus treptat afacerile cu produse chimice și lubrifianți din Rusia și a suspendat vânzările tuturor produselor chimice și lubrifiante în Rusia și Belarus.

Părțile interesate ale proiectului, care includ, de asemenea, consorțiul Sakhalin Oil and Gas Development din Japonia și Oil and Natural Gas Corp din India, întâmpină dificultăți în a închiria petroliere pentru a expedia petrol dintr-o regiune care, în general, are nevoie de nave spărgătoare de gheață pentru a naviga.

Acest lucru este determinat de îngrijorările tot mai mari din partea transportatorilor cu privire la riscul reputației și dificultății tot mai mari pentru activele rusești de a găsi acoperire de asigurare.

”Ca urmare, Exxon Neftegas a redus producția de țiței”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cel mai recent tanc petrolier care a încărcat în portul rus De Kastri săptămâna aceasta a fost tancul Captain Kostichev al Aframax, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Nava se află în prezent în largul portului De Kastri.

Consorțiul japonez Sakhalin, care deține o participație de 30% în proiect, a refuzat să comenteze, invocând acorduri de confidențialitate cu Exxon.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
sahalin-1