Protest spontan la Mina Băița. Minerii refuză să intre în mină din cauza întârzierilor salariale

Protest spontan la Mina Băița. Minerii refuză să intre în mină din cauza întârzierilor salariale
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2023

Minerii de la Mina Băița, județul Bihor, au declanșat, joi, un protest spontan și refuză să intre în șut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator, transmite News.ro. Sindicatul minerilor afirmă că astfel de întârzieri au loc periodic și cere Ministerul Economiei și Agenția Națională pentru Resurse Minerale să verifice respectarea condițiilor de acordare a licenței de către Vast Băița Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băița Plai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Sindicatul Mina Băița, sindicat constituit la nivelul angajatorului Vast Băița Plai SA, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor din România federație membră BNS, atrage atenția asupra faptul că angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar. În acest context, un nou protest spontan are loc la Mina Băița, unde angajații refuză să intre în mină din cauză că promisiunea plății salariilor restante în data de 20 septembrie 2023 a fost încălcată de conducerea firmei”, se arată într-un comunicat transmis de BNS.

Consiliul Concurenței, inspecții inopinate la companii din grupul Enel vizând posibile abuzuri de poziție dominantă. Reacția companiei CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței, inspecții inopinate la companii din grupul Enel vizând posibile abuzuri de poziție dominantă. Reacția companiei

Astfel, minerii din schimbul doi de la Mina Băița s-au întâlnit în curtea firmei și oamenii au decis să refuze să intre în șut, pentru că proprietarul firmei Vast Băița nu și-a respectat promisiunea de a vira drepturile bănești restante până în 20 septembrie, scrie G4Media.ro.

Conform sursei citate, promisiunea datează de luni, când un alt protest spontan a fost închis cu acest angajament.

”Chiar dacă nu este un protest organizat de sindicat, sindicatul care reprezintă marea majoritate a salariaților de la Mina Băița s-a implicat în vederea soluționării protestului. Astfel, președintele sindicatului Nicolae Dragoșel a încercat să îl contacteze pe managerul național al firmei, Nicolae Turdeanu, dar fără rezultat”, menționează sindicaliștii.

Ei adaugă că, deși luni reprezentanți ai Vast Resources PLC au transmis un document prin care se comunica faptul că drepturile salariale ar urma să fie achitate salariaților în 20 septembrie, salariații minei nu și-au primit drepturile salariale. În același timp nici tichetele de masă nu au fost distribuite salariaților.

Statul canadian dă credite de export de miliarde pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie și firme din Canada, precum primele 2 CITEȘTE ȘI Statul canadian dă credite de export de miliarde pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie și firme din Canada, precum primele 2

”Atragem atenția asupra faptului că situația conflictuală este departe de a fi rezolvată având în vedere că întârzierile la plata drepturilor salariale și a tichetelor de masă sunt perioadice, aproape lunar angajatorul înregistrând întârzieri la plata drepturilor salariale. Conducerea companiei trebuie să înțeleagă că în Uniunea Europeană există o serie de drepturi sociale care trebuie respectate, iar un astfel de comportament poate e permis in Zimbabwe, acolo unde compania are activitate, însă valorile europene interzic un astfel de comportament. Această situație este cel puțin curioasă având în vedre că la Mina Băița se extrage minereu de cupru, materie primă extrem de importantă în aceste condiții economice. De altfel, activitatea îndoielnică a companiei în relația cu salariații ridică suspiciuni rezolnabile cu privire codul asumat în relația cu investitorii, mai exact facem referire la Quoted Companies Alliance Corporate Governance Code respectiv la principiul 3 – Actori interesați și responsabilitate socială”, mai scrie în comunicat.

Sindicatul solicită ca Ministerul Economiei și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, agenție în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, să verifice respectarea condițiilor de acordare a licenței de către Vast Băița Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băița Plai și care este deținută de compania britanică Vast Resources PLC și în egală măsură se impune verificarea comportamentului Vast Băița Plai SA cu privire la achitarea impozitele și contribuțiile sociale reținute de la salariați către bugetul de stat.

”Facem un apel la clasa politică din România și la instituțiile abilitate să sancționeze un astfel de comportament deoarece un astfel de comportament din partea investitorilor nu numai că este imoral este în același timp puțin legal. Lipsa de preocupare în a demara procesul de negociere a unui contract colectiv de muncă deși există obligații legale în acest sens, nerespectarea obligației de a plăti salariile propriului personal dar și suspiciunea rezonabilă cu privire la încălcarea propriului cod de conduită generează deservicii atât salariaților cât și investitorilor și statului român. Facem apel la clasa politică și la instituțiile statului să reprezinte interesul salariaților de pe platforma Băița Plai și să se asigure că toate drepturile salariaților sunt respectate în conformitate cu legislația în vigoare”, adaugă sindicaliștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
mina băița
mineri
greva