RADET îi cere lui Dăncilă asigurări că ANRE va ieftini căldura livrată de ELCEN. Răspuns confuz al prezidențiabilei PSD

RADET îi cere lui Dăncilă asigurări că ANRE va ieftini căldura livrată de ELCEN. Răspuns confuz al prezidențiabilei PSD
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 oct 2019

Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET, Regia de termoficare a Primăriei Capitalei, i-a cerut premierului demis, Viorica Dăncilă, asigurări că prețul reglementat, avizat de ANRE, cu care producătorul de energie din subordinea Ministerului Energiei Electrocentrale București (ELCEN) vinde agent termic către RADET va fi redus, pentru a reflecta reducerea costurilor ELCEN cu materia primă, în urma plafonării prețului gazelor naturale de producție internă la 68 lei/MWh, prin celebra și controversata OUG nr. 114/2018, aflată de altfel în curs de modificare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Solicitarea a fost făcută direct și public, la o întrunire organizată de sindicatul RADET la sediul Regiei, la care a participat și premierul demis Viorica Dăncilă, președintele PSD și candidatul partidului la alegerile prezidențiale, precum și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea

"O să-mi permit, doamnă prim ministru, în numele a 3.000 de angajați, să vă rog două lucruri. Unu: să interveniți în acest conflict, pot să îi spun, dintre RADET și ELCEN. Nu este normal ca, aproape săptămânal, să avem atacuri atât asupra primarului general, cât și a RADET-ului, atacuri care au ca pretext o așa-zisă datorie de care toată lumea cu siguranță a auzit. (...) Un al doilea lucru pe care aș vrea să vă rog este să avem asigurări că măsura foarte bună pe care Guvernul a luat-o prin OUG nr. 114/2018, plafonarea prețului la gaze la 68 lei/MWh, va fi resimțită și de cei 1,5 milioane de bucureșteni care beneficiază de acest sistem (centralizat de încălzire al RADET – n.r.). În momentul de față, ELCEN cumpără gaze la prețul de 68 lei/MWh, dar prețul de furnizare către noi nu este diminuat. Am primit asigurări de la ANRE și sperăm ca, în perioada imediat următoare, ANRE să ia o decizie care să includă și această diminuare", a spus Burghiu.

ING Bank introduce retragerile de numerar fără card de la bancomate și schimbă comisioanele CITEȘTE ȘI ING Bank introduce retragerile de numerar fără card de la bancomate și schimbă comisioanele

ANRE este instituție de reglementare independentă organizată în conformitate cu legislația UE, nesubordonată Guvernului, condusă de un fost deputat PSD, Dumitru Chiriță. 

Prețul cu care ELCEN livrează agent termic către RADET a fost ajustat ultima oară în vara acestui an, cu avizul ANRE, o nouă ajustare fiind programată pentru toamna aceasta. În acest preț nu intră însă doar costul gazelor cumpărate de ELCEN de la Romgaz, ci și cel al certificatelor de emisii de CO2 impuse de legislația UE, care s-a majorat galopant în ultimul an. Cu cât prețul plătit de RADET pe agentul termic livrat de ELCEN este mai mare, cu atât crește necesarul de subvenții de la bugetul local al Capitalei pentru Regie, câtă vreme nu se dorește scumpirea gigacaloriei plătite de populație.

Premierul demis Viorica Dăncilă a dat un răspuns confuz la solicitarea administratorului special al RADET, aducând în discuție subiectul consumatorului vulnerabil și pasând răspunderea în curtea Ministerului Energiei, portofoliu deținut de ALDE înainte de demiterea căderea Guvernului prin moțiune de cenzură.

EXCLUSIV După 13 ani, Adrian Sârbu vinde Gândul, la pachet cu alte titluri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După 13 ani, Adrian Sârbu vinde Gândul, la pachet cu alte titluri

"Nu mi se par justificate de fiecare dată aceste atacuri la RADET și în special la primarul general al Capitalei. Referitor la plafonarea prețului la gaze, este adevărat că aici trebuie să venim cu o modificare, o modificare pe care am solicitat-o deja Ministerului Energiei, și anume definirea consumatorului vulnerabil, astfel încât această plafonare a prețului energiei să se regăsească în factura fiecărui consumator vulnerabil. Acest lucru ajută și RADET-ul, pentru că ELCEN-ul nu mai poate ridica prețul, astfel încât să fie afectat RADET-ul", a declarat Dăncilă.

Există cel puțin un milion de consumatori vulnerabili de energie și gaze în România, dacă nu milioane, iar definirea lor poate fi realizată până la finele anului, a declarat, recent, la Profit Energy.forum, Zoltan Nagy-Bege, ANRE.

"Nu mai trebuie să acordăm ajutoare generale indiferent dacă acei consumatori au nevoie sau nu, ci aceste ajutoare să fie țintite spre consumatorii are au cu adevărat nevoie, lucru care se face prin definirea corectă a consumatorilor vulnerabili. (...) Numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi de ordinul milioanelor sau peste un milion cel puțin. Din păcate vedem că aceste vremuri tulburi nu ajută la rezolvarea accelerată a problemei", a spus Bege. El a precizat că Ministerul Energiei, cel al Muncii și cel al Finanțelor sunt instituțiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar, din ultimele discuții cu Ministerul Energiei, planul era ca definirea lor să fie realizată până la finele lunii octombrie - începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.

După cum a relatat Profit.ro, activele și operațiunile Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de electricitate și căldură controlat de Ministerul Energiei care furnizează agent termic către RADET, Regia de termoficare a municipalității Capitalei, ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul ministerului, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că varianta este avută în vedere ca urmare a blocajului planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET, de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
viorica dancila
scumpire gigacalorie
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata