Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE), declarație surprinzătoare: Ani de zile a fost încasat impozitul special pe liberalizarea prețului gazelor, dar nu știm dacă banii au fost alocați legal sau nu, către protejarea consumatorului vulnerabil !

Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE), declarație surprinzătoare: Ani de zile a fost încasat impozitul special pe liberalizarea prețului gazelor, dar nu știm dacă banii au fost alocați legal sau nu, către protejarea consumatorului vulnerabil !
scris 14 oct 2019

Impozitul special pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețului gazelor a fost gândit, la momentul introducerii, pentru  protejarea consumatorului vulnerabil, însă nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acești bani, a declarat, la Profit Energy.forum, vicepreședintele Autorității Naționale de Eglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege.

Conferința este organizată cu sprijinul BlackSea Oil&Gas, GSP Group, MET România Energy, Nuclearelectrica și OMV Petrom, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

“Ani de zile (începând cu 2012-2013 n.r.) s-au încasat niște bani care nu știu dacă s-au alocat legal sau nu. Direcția în care trebuia să se ducă banii era protejarea consumatorilor vulnerabili"", a afimat vicepreședintele ANRE. 

Până la acest moment, consumatorul vulnerabil nu a fost definit legal.

Potrivit acestuia, unul din dosarele de infringement deschise de Comisia Europeană are exact acest scop: “Să nu mai acordăm ajutoare generalizate și ca acestea să fie țintite către consumatorii care au nevoie”.

EXCLUSIV VIDEO România are 1 an să decidă dacă face singură un nou reactor la Cernavodă. De ce stagnează negocierile cu chinezii și ce prevede memorandumul nuclear cu SUA. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO România are 1 an să decidă dacă face singură un nou reactor la Cernavodă. De ce stagnează negocierile cu chinezii și ce prevede memorandumul nuclear cu SUA. Detalii - la Profit Energy.forum

Zoltan Nagy-Bege a precizat că, la nivelul autorităților, s-a convenit ca definirea consumatorului vulnerabil să fie reglementată până la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, pentru ca după un an, începând cu 2021, să fie implementată efectiv acordarea de ajutoare doar către această categorie de consumatori.

În nota de fundamentare a OG nr. 7/2013, prin care a fost introdus impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețului gazelor, este stabilită "direcționarea acestui impozit către bugetul de stat în vederea asigurării ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei părți din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale și pentru reducerea deficitului bugetar".

În decembrie anul trecut, și consilierul de stat Darius Vâlcov afirma, în conferința de presă de după ședința de Guvern în care, printre altele, a fost plafonat pe 3 ani prețul de vânzare al gazelor naturale de la producători la furnizori la 68 lei/MWh, s-au creat premisele și pentru plafonarea celui al electricității pentru consumatorii casnici și s-a impus un impozit de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice și gaziere, că acest impozit, care va fi încasat de ANRE, va fi folosit pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
consumator vulnerbil
imozit special